Hur möter vi dem nya kraven?
Den 18/6–2024 godkände riksdagen regeringens förslag om förändringar i det statliga stödet till civilsamhället och trossamfund. Detta innebär bland annat att särskilda demokrativillkor kommer att gälla för organisationer som tar emot statsbidrag från och med nästa år.
Syftet är att stärka demokratin. Men hur påverkar detta förenings-och yttrandefriheten? Hur kan vi arbeta för att uppnå villkoren?
Den 25 september välkomnade ABF att diskutera frågan på en nätverksträff med ABF:s organisationer. Hanna Schubert från Studieförbunden höll en föreläsning och workshop med diskussioner mellan närvarande föreningar, förbund och andra organisationer. Vi diskuterade i små grupper om bland annat demokratin, kan den villkoras? I så fall: hur, varför och av vem. Man måste tänka på yttrandefriheten, att icke kränka och att det ska vara jämställt inom föreningsstyrelsen. Vem är demokratin till för? För en del kan det vara demokrati, men för andra behöver det inte vara det. Hur kommer det att vara för oss som förening, förbund och andra organisationer? Man måste säkra sig, vi måste förbereda oss och göra ett demokrati-dokument där man kan dokumentera lite då och då. Hur går vi vidare? Vi måste diskutera detta i förbundet och ta ett viktigt steg att diskutera frågan stort. Ta det till som en föreningsparagraf.
Vi måste samarbeta med organisationer, men inte med Sverigedemokraterna! Vi måste främja demokratins principer och se till att noggrant undersöka föreläsare innan vi bjuder in dem. Vi bör läsa igenom villkoren, se över våra rutiner, uppdatera dokument och dela dessa med andra organisationer. Vi måste ha mer mod, ta initiativ och komma ihåg att vi har en viktig roll i samhället. Solidaritet och att hjälpa varandra är avgörande; vi ska stå upp och kämpa för demokratin och sammanhållningen. Med självförtroende ska vi arbeta för solidaritet, och vi ska vara stolta över det vi gör.
Vid pennan: Zekiye Cansu