Brikh Safro!

Skrivet 2024-05-21

Zekiye Cansus Inledning till konferensen, den 20 april 2024.

Mathlåne da shetåse organisationer, kyrkan, sihåthå danishe da föreningar, kvinnor och herrar, Tawdi sagi bumathyathkhu.

Ishmi Zekiye Cansuyå o rishånithå du huyådå Åthuråyå danishe duSvetnå.

I sihthå du huyådå Åthuråyå danishe duSvet mtayabla uyawmanå = mhatharre uyawmanå.

Vi alla har ett ansvar och måste tillsammans dela ansvaret för att vårt språk inte skall dö ut.

Det finns 7168 språk i världen, en del av dessa språk har lämnat ärftlighet bakom sig. Vårt språk har litteratur som är skriven och finns kvar än idag. Inte nog med det så är vårt språk ett av tre äldsta språken och kallas mänsklighetens språk i världen.

Våra förfäder har lämnat oss detta språk skrivet på sten, på läder och i böcker. Vi måste skydda och ta ansvar över detta språk som är över 3000 år gammal.

I en av UNESCOs konvention år 1999 sades: -Alla har rätt att kunna sitt modersmål, därför att den som kan sitt språk underlättar skolans undervisning och att man blir duktigare i sina ämnen, samt går i skolan med glädje. Han/hon kan sin identitet, historia, kultur och normer.

Forskningen säger språket dör efter tredje-fjärde generationen, samt så visade UNESCO sin oro den 28 februari 2014, om att vårt språk är utrotningshotat, döende. 

Min fråga till er alla: måste vi läsa det för att förstå att vårt språk är hotat? 

Nej, detta ser vi i alla våra hushåll, vi upplever det varje dag!

95% av tredje-fjärde generationen pratar inte sitt modersmål när dem träffas ute. Det är dock inte konstigt, för stora språk smälter små språk mm.


Vi kom till Sverige för 57 år sedan och Sverige gav oss frihet och rättigheter vi inte fick i våra hemländer. Stort tack till Sverige!

• Assyriska kvinnoförbundet har skickat en artikel till Länstidningen, LT, i Södertälje om vårt språks situation för att skapa en debatt och så här lätt vi: 

-”Vad måste vi göra för att rädda ett 3000 år gammalt språk för att det inte skall dö ut?!” Tyvärr gav detta inga reaktioner och inget resultat.

• Vi har skickat ett brev till skolministern och utbildningsministern, där vi bad om att få stöd för att skapa en institution för att trycka böcker så att våra modersmålslärare skall kunna utveckla sig i pedagogik d.v.s. vetenskaplig disciplin med fokus på undervisning och utbildning. Detta för att få elever att komma till modersmålsundervisningen som idag är en timme per vecka och många är tyvärr emot det.

• Förra året åkte Assyriska kvinnoförbundet med flera medlemmar till hemlandet = Shalvå dNinve. Vi besökte tre grundskolor bara i Nohadra från årskurs 1 upp till årskurs 9.  De läser alla ämnen på sitt modersmål. Det var riktigt glädjande att se, men samtidigt skämdes vi, för vi såg hur föräldrarna kämpar, trots att de lever i fattigdom, med att deras barn skall lära sig sitt modersmål. De skickar sina barn till assyriska skolor för undervisning, trots skolornas situation och alla svåra omständigheter de lever i. 

• Assyriska kvinnoförbundets styrelse hoppas på flera liknande föreläsningar tills vi når vårt mål!

• Vi kom till Sverige för 57 år sedan. Vi har byggt 50-60 kyrkor men ej en enda skola! VARFÖR?

• Frågan om vad föräldrar vill? Om föräldrar i tredje och fjärde generation inte kan prata sitt modersmål, hur skall dem lära sina barn?

• Räcker det vad kyrkan gör idag eller vad krävs det att göra?

• Våra modersmålslärare, har undervisat i minst 45 år här i Sverige! Vad har dem åstadkommit på de 45 åren och vad har de för framtida program idag?

• Frågan om vårt språk är en politisk fråga i samhället vi lever i? Jag kollade i morse på google och såg att det bor ca 34 000 assyrier i Södertälje och vi är mer än 120–150 000 i hela Sverige.

Assyriska kvinnoförbundets styrelses fråga är: -”Vad måste vi göra?”. Svaret kommer vi alla att få av dagens alla framstående föreläsare.

Naum Faik: ” Et’ir bar åthur et’ir, ” Vakna assyrierns barn vakna”. Ingen gör något åt oss, om inte vi gör det. 

 Assyriska kvinnoförbundets styrelse ber er alla:

-Tillsammans kan vi göra skillnad. Vi måste förstärka vårt språk som har levt över 3000 år för att det inte skall dö ut.

 Jag vill avsluta mina ord med att säga: Tihe leshånan, tihe leshånan!

Jag tackar för mig och vill ge ordet till journalisten Shamiram Demir som är dagens moderator! Välkommen Shamiram!

Assyriska kvinnoförbundets ordförande

Zekiye Cansu

20 april 2024