AKITU BRIKHO!

Skrivet 2024-04-10

AKITU BRIKHO!

Akitu, som även kallas för Ha-bNison, välkomnar det nya året 6774!

Akitu är en del av vår historia och därför firar assyrier runt om i världen denna dag med festivaler, festligheter och mottagningar. Akitu firas varje år i olika föreningar i Sverige, i hela världen och specielt i hemlandet.

Assyriska Demokratiska Organisationen, i samarbete med Assyriska kvinnoförbundet i Sverige, Unga Assyrier i Sverige och Assyriska Kulturföreningen Botkyrka, anordnade en kulturafton i samband med firandet av det assyriska-babyloniska nya året, Akitu 6774, tillsammans med många av våra medlemmar. Akitu-firandet ägde rum den 31 mars 2024 i S:t Georgis kyrkans lokal i Norsborg, Botkyrka.

Sait Yildiz från ADO:s verkställande utskottet, höll ett välkomsttal och Ilan De Basso, EU-parlamentariker, höll också ett kort tal och tackade organisationer bakom arrangemanget och påminde gästerna om det kommande EU-valet, samt uppmanade folket att inte glömma att rösta den 9 juni 2024.

Firandet var för hela familjen och mest var det undgomar som närvarade. Det var glädjande för mig att se så många uppmärksamma Akitu-firandet i Norsborg, som var som en vacker rik kulturafton med vänner, ungdomar och äldre.

Man hade klätt ut små flickor och pojkar i den assyriska kulturella dräkten och alla dansade med viftande assyriska flaggan på scen och sjöng. Det fanns många andra aktiviteter, och det serverades goda meze rätter.

Man fick höra gamla, klassiska, nostalgiska och traditionella låtar av våra kända sångare Aram Keryakos och Ninib Ablahad Lahdo. Vi fick se folkdansuppvisning av folkdansgruppen Izla från Hallonbergen.

Assyriska kvinnoförbundet tackar ADO, UAS och Assyriska Kulturföreningen i Botkyrka för ett fint samarbete och för en underbar trevlig kulturafton i samband med firandet av det assyriska-babyloniska nyåret, Akitu 6774.

AKF ser fram emot framtida aktiviteter och samarbete med alla våra organisationer, föreningar mm.

Text Zekiye Cansu