Otroligt glädjande nyhet!

Skrivet 2022-02-05

Otroligt glädjande nyhet!

Assyriska kvinnoförbundets styrelse har valt att ge ut en bok som dokumenterar de senaste 40 åren och jag fick uppdraget att sammanställa och skriva boken som heter:

De första fyrtio åren i Sverige

– ett stycke av Assyriska kvinnoförbundets historia 1980–2020

Sammanställd av

Anna Melle

Boken går att beställa från: www.assyriskakvinnoforbundet.se

info@assyriskakvinnoforbundet.se

Ett framgångsrikt Assyriskt Kvinnoförbund också i framtiden

År 2020 är ett jubileumsår för Assyriska kvinnoförbundet! Det är 40 år sedan Assyriska kvinnoförbundet bildades som organisation i Sverige och på grund av Coronapandemin har detta inte kunnat firas ordentligt, men firandet planeras att genomföras i år 2022.

Det här är en bok om en av Sveriges äldsta och största etniska minoriteter och dess verksamhet i fyrtio år i Sverige. Det finns mer än 100 000 assyrier i Sverige. Assyrierna organiserade sig tidigt i Sverige i föreningsliv och har bedrivit olika verksamheter som assyrisk kultur, musik, sång, folkdans, konst, teater, olika barn-, ungdoms- och kvinnoaktiviteter för att värna det flera tusen år gamla rika assyriska kulturarvet och föra det vidare till nästa generation assyrier.

Den här boken ska vara en hjälp och en tillgång för dem som vill ta del av det assyriska folkets historia, kultur och Assyriska kvinnoförbundets verksamhetshistoria och utveckling under de fyrtio år som det verkat i Sverige.

Min förhoppning är att så många som möjligt, med hjälp av den här boken, ska hitta det assyriska kulturarvet och dess unika skönhet som sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden. Att den ska få ungdomar att känna stolthet över sin historia, kulturella och etniska bakgrund genom att bevara den assyriska identiteten och föra den vidare till kommande generationer som lever och växer upp i Sverige.

Jag hoppas också så klart att många läsare kommer att få en historisk bakgrund om vilka assyrierna är och varför de blev tvingade att fly från sitt hemland. Att folkets förfäder härstammar från det stora assyriska imperiet, landet mellan de två floderna Eufrat och Tigris, det så kallade Mesopotamien.

Landet som är känt i världshistorien för bland annat sina starka kvinnliga gudar och drottningar som Inanna, Ishtar och Shamiram.

Anna Melle, legitimerad gymnasielärare, författare och föreläsare om kulturmöten.