Pressmeddelande

Skrivet 2022-04-15

Assyriska kvinnoförbundets 40-årsjubileum

Assyriska kvinnoförbundet (AKF) vill uppmärksamma sitt 40-årsjubileum och utge en bok den 9 april 2022. Det firas med tal, kultur och mycket mer. AKF är en av Sveriges äldsta minoritets förbunden i Sverige. År 1967 kom den första gruppen assyrier till Sverige. De var kristna flyktingar från Mesopotamien/Bethnahrin, landet mellan de två floderna, Eufrat och Tigris. Assyrierna var den första organiserade invandringen i Sverige. Många av kvinnorna var inte välutbildade.

Den 15 juni 1980 bildades den första Assyriska Kvinnokommittén som var underställd Assyriska Riksförbundet och 29 år senare blev AKF ett självständigt förbund.

Det blev ett huvudorgan för att främja samarbetet mellan det assyriska lokalföreningarnas kvinnosektioner och att föra fram de assyriska kvinnornas frågor, både på nationell och internationell nivån och att uppnå ett jämställt assyriskt föreningsliv, där kvinnor och män har samma möjlighet och förutsättning att utveckla och forma verksamheten, bevara den assyriska kulturen och språket samt ökad att förståelsen mellan olika kulturer och generationer.

Vi verka för ökad kunskap om den svenska kulturen och vill underlätta assyriska kvinnors integration, delaktighet och inflytande i det svenska samhället. Vi vill också utveckla utbytet av kvinnors kunskaper och erfarenheter samtidigt främja jämställdheten i det assyriska föreningslivet. Assyriska kvinnoförbundets kamp fortsätter för kvinnors frihet, jämlikhet, och solidaritet.

Bokutgivning

Boken vi nu ger ut (sammanställd av Anna Melle) handlar om kvinnorna i en av Sveriges äldsta och största etniska minoriteter under fyrtio års tid. Assyrierna organiserade sig tidigt i Sverige i föreningar som har bedrivit verksamheter om assyrisk musik, sång, folkdans, konst,

 teater, olika barn-, ungdoms- och kvinnoaktiviteter för att värna det flera tusen år gamla och rika assyriska kulturarvet och föra det vidare till nästa generation assyrier och visa det för

andra kulturer.

Vi har lagt upp ett underhållningsprogram med barndans och musik med uppträdanden av kända artister som den mångsidiga Ingela Karlsson, den omtyckta sångaren Ninib Ablahad Lahdo och den skickliga musikern Josef Cacan. Stjärnskottet är den unga sångerskan Leah Assyria Zhaco.

Vi bjuder på dricka och assyriskt tilltugg!

Utställning över folkmordet Seyfo.

Vi ställer också ut handarbete och konst.

Tid: den 9 april, kl.13-17 plats: Folkets Hus Hallunda: Borgvägen 1, 145 69 Norsborg

Som ordförande i AKF hälsar jag alla hjärtligt välkomna!

Zekiye Cansu

0763295515