Föreläsning av Dr. Nicholas Al-Jeloo om vår historia, identitet och vårt framtida språk med mera!

Skrivet 2024-08-10

Assyriska Riksförbundet i samarbete med Unga Assyrier i Sverige, har bjudit in Dr. Nicholas Al-Jeloo från Nohadra till Sverige för att ge honom möjlighet att hålla föreläsningar runt om i landet där assyriska föreningar och kyrkor kan bjuda in honom. Assyriska kvinnoförbundet i Sverige i samarbete med Assyriska Föreningen i Södertälje, arrangerade en föreläsning med Dr. Nicholas Al-Jeloo den 3 augusti i Assyriska Föreningen i Södertälje.

Eftersom Assyriska kvinnoförbundet har haft ett tematiskt år om vårt språks framtid, har vi bett Dr. Nicholas att hålla sin föreläsning om vårt språk.

Han inledde med att citera: ”När någon hör sitt eget språk, går det snabbt till hjärtat och därifrån till hjärnan, vilket gör att budskapet når fram.” Dr. Nicholas tog upp exempel från fyra länder med två språk; två av dessa lär inte ut båda språken, medan de andra två undervisar i båda. Han frågade varför vi inte kan göra samma sak.

Han påpekade att vi borde resa till byarna i hemlandet och låta barnen praktisera med barnen där, i exempelvis Turabdin eller Nineve-provinsen. Dr. Nicholas tog också upp frågan om modersmålet. Han nämnde att vissa i vårt folk vill fokusera på det vardagliga språket vi talar, medan andra vill fortsätta med endast sifroyo (ma’erboyo). Enligt honom har båda grupperna rätt. Vi kan börja med att lära barnen modersmålet först, och när de behärskar det kan vi introducera ma’erboyo (sifroyo). Vi ska inte kämpa mot varandra.

Dr. Nicholas påpekade också att vi saknar förmågan att sitta ner och diskutera med varandra och att vi tyvärr inte har tålamod för en diskussion. Vissa påstår att andra arbetar och är aktiva, medan de själva inte behöver göra något. Vi väntar på varandra, andra drar sig undan och stödjer inte varandra.

Dr. Nicholas citerade den grekiske filosofen Sokrates, som sade: ”Den som inte har självförtroende tenderar att ge upp, medan den som har det fortsätter kämpa.” Han påpekade också ett annat problem, nämligen att vi inte alltid håller med varandra, men att vi bör stödja varandra för att kunna utvecklas.

Dr. Nicholas råd till vårt folk i diasporan:

  • Vi måste lägga upp en plan för vårt språk.
  • Utbilda våra lärare och utveckla dem inom pedagogik.
  • Vi måste vara strukturerade.
  • Lära ut grunderna.
  • Veta vad vi vill, stärka kontakterna.
  • Ha en strategi för att inte förlora våra barn här i diasporan.
  • Det är viktigt att ta saker på allvar.
  • Alla som kan bör mötas och diskutera vilka metoder de använder för undervisning.
  • Lära ut hemma, egen förskola, egen skola.
  • Skapa bibliotek och arkiv.
  • Skapa språkakademi i ma’erboyomadenhoyo och kthobonoyo

Dr. Nicholas belyste olika möjligheter för assyrier att stärka sin gemenskap och identitet genom utbildning, kulturella evenemang och internationellt samarbete. Han betonade vikten av att bygga broar mellan olika assyriska grupper runt om i världen, och att arbeta tillsammans för att övervinna gemensamma hinder.


Efter presentationen följde en frågestund där publiken hade möjlighet att ställa frågor och dela med sig av sina egna erfarenheter och perspektiv. Diskussionerna var engagerande och gav ytterligare djup om språket som Dr. Nicholas tog upp i sitt föredrag.


Stort tack till Dr. Nicholas för sin lärorika presentation och sitt engagemang. Vi önskar honom lycka till och stora framgångar i sitt fortsatta arbete med att främja och bevara det assyriska språket, kulturen och identiteten. Vi ser fram emot framtida samarbeten och möjligheter att träffa Dr. Nicholas för att lära oss mer om vår rika kultur och historia.

Tusen tack till alla närvarande för deras intressanta åsikter och synpunkter som gjorde detta evenemang minnesvärt och lärorikt för alla.

Text: Zekiye Cansu