Morsdag

Onsdag 31 maj 2017

Idag när vi firar Morsdag så kan man ge mammor blommor, presenter, bjuda ut på middag mm. Dagen uppmärksammades i Sverige år 1919, men den har sitt ursprung i USA och fredsrörelsen under det amerikanska inbördeskriget.

 

I Sverige firar vi Morsdag fjärde söndagen i maj, och högtiden introducerades i den svenska kalendern med hjälp av författaren Cecilia Bååth-Holmberg.

Den som anses vara grundaren av det moderna Morsdag firande i världen är Anna Jarvis.

Jarvis föddes 1864 i West Virginia och året innan det amerikanska inbördeskriget skulle komma att ta slut. Hennes mor var samhällsaktivist och krigsmotståndare. Iden om en `Mother´s Day` existerade redan i moderns krets. Funderingen var högtiden skulle ena mödrar i Amerika och världen i kampen mot dem krig som de senaste tiden tagit så många av deras söners liv. Tanken var att Anna Jarvis skulle genomföra idén om en nationell dag för att fira världens mödrar. Jarvis uppmuntrades av sin mor att utbilda sig på universitet och hon kom senare att jobba som lärarinna, bankbiträde samt annonsredaktör på ett försäkringsbolag. Jarvis hade en väldigt nära relation till sin mor, och när modern dog 1905 bestämde hon sig för att försöka införa Morsdag som ett sätt att hedra modern minne. Anna Jarvis har lagt ner mycket tid och möda på att skriva mängder av brev till mäktiga amerikaner för att genomföra kampanjer. Först infördes det i Jarvis hemstaden i West Virginia den nya helgdagen år 1910. Därefter blev det succén. Anna Jarvis är i många ögon grundaren bakom Morsdag. Huset där hon växte upp är idag ett museum.

Till Sverige kom Morsdag firandet via Storbritannien och det var författaren Cecilia Bååth-Holmberg som 1919 introducerade firandet.

Skillnaden mellan Assyriens kvinnor och resten av världens är att de assyriska kvinnorna länge varit förtryckta i samhället, de var väldigt isolerade. Männen var tvungna att hitta jobb utanför staden för att kunna försörja sin familj. Förutom att ta ansvar över barnen och hemmet, tog kvinnorna dessutom hand om stora åkrar och jordbruk. Den informationen har kommit fram genom min egen farmor, som berättad till min mamma och min äldsta syster och som sedan förmedlat informationen till mig. Det vi lärt oss har gått igenom många generationer, denna upplysning började under 1930 talet upp till 1960 talet. Trots kvinnornas svårigheter genom tiderna har den assyriska kvinnan stått på egna ben, sida vid sida med sin man mot alla hinder. Från min syn så känns det som att den Internationella Morsdag inte firades av folket på grund av de fruktansvärda upplevelserna många kvinnor upplevde. Kvinnorna hade svårt att kommunicera med resten av världen, på så sätt var möjligheten låg nog för kvinnorna att kunna uppmuntra sina döttrar på så sätt som Jarvis uppmuntrades av sin mor, Anna Jarvis, utbildade sig och kunde komma långt fram i kvinnans utveckling. Morsdag är en dag som påminner oss alla om hur mycket våra käraste mödrar bryr sig om oss, och hur mycket vi bryr oss om dem.

 

Idag firar vi Assyriska kvinnans Morsdag i diasporan. Här i Sverige firas det med fina vykort, vackra blommor och härliga presenter. Assyriska kulturcenter, Assyriska kulturföreningen i Norsborg samt Assyriska föreningen i Stockholm har firat Morsdag i sina föreningar. Assyriska föreningen i Södertälje uppmärksammade Morsdag med en stor fest, med live musik, dans, Assyrisk mat och med mycket trevligt sällskap av många mödrar. Mot slutet av festen tilldelades blommor till den yngsta mamma som heter Sadaa, 26 år och den äldsta, min käraste mor, Sikko Cansu 90 år.

 

På AKF:s vägnar önskar vi alla mödrar i världen, ung som gammal ETT STORT GRATTIS PÅ MORSDAG!

 

Zekiye Cansu

 

2017 maj