Assyrian Confederation of Europe

Onsdag 19 oktober 2016

Organisation Assyrian Confederation of Europe (ACE) grundades 22 April 2016 av Assyriska riksförbunden i Belgien, Tyskland och Sverige. 8-9 Oktober var det dags för det första konventet som hölls i Göteborg. AKF deltog med två representanter, Linda Aydin och Songul Seffo

Lördagen började med sammankomst och måltid på restaurang Lydia´s  Diner i Nordstan. Därefter åkte deltagarna till lägergården Bockaberg utanför Göteborg. Kvällen började med ACE´s första ordinarie årsmöte. Riksförbundet i Holland hade också ansökt om medlemskap i organisationen vilket beviljades. Som ordförande att leda organisationen de kommande tre åren valdes Attiya Gamri från Holland.

Efter årsmötet följdes det paneldebatt med ACEs ledamöter gällande organisationens mål och vision.Därefter hölls det ytterligare en paneldebatt om assyrisk global styrning med Michael Youash från USA, Mardean Isaac, Afram Yakoub samt Reine Hanna som moderator, Budskapet som Michael  gav var att assyrierna själva måste föra sina frågor fram, och inte enbart förlita sig på andra krafter.

Detta åtföljdes av intressanta gästtalare Prof. Efrem Yildiz samt Ninos Ternian.

Efter att inmundigad lokalt tillagad Biryani var det dags för samkväm med sång av Shukri Yawse, Josef Cacan.och Nawfal Shamoun.

Söndagens program hölls i Assyriska Kulturföreningen i Västra Frölunda.

Efter tal av Nineb Lamassu och Ashlay Nissaba var det dags för mycket intressanta föreläsningar.

• Susanne Gusten från Tyskland som bodde i Turkiet under manga år berättade om utvecklingen för assyrierna i Turabdin de senaste åren.

• Språkprofessor Efrem Yildiz från Spanien berättade om vikten av att ha ett levande språk för ett folkslag.

• Robert Hanna från Sveriges riksdag berättade om hur man bör arbeta för att påverka och föra fram sitt budskap inom politiken

Klocka 16.00 var det dags för Galan med fler talare, musik, mat samt insamling för organisationen. Galan sändes live i Assyria TV.

AKF tackar för ett mycket givande konvent och önskar ACE lycka till i deras framtida verksamhet.

Vid tangenten: Songul Saffo