Assyrisk sommarfestival

Lördag 20 augusti 2016

Assyrisk sommarfestival med mat, dans, teater och kulturuppvisning Hela stora torget i Södertälje centrum förvandlades under lördagen den 20:e augusti till en stor assyrisk sommarfestival. Assyriska förbunden ville offentliggöra det som våra föreningar gör till allmänheten. Det var Assyriska riksförbundet, Assyriska kvinnoförbundet och Assyriska ungdomsförbundet som i samarbete anordnade festivalen.

Det var en del föreningar som deltog under denna dag, bland annat med att ställa upp med egna stånd men även att deras medlemmar ställde upp med olika uppträdanden på scen. Våra föreningar har en hel del som de ägnar sig åt i sina verksamheter och på det här sättet vill vi även att allmänheten tar del av våra föreningar och dess aktiviteter. I vanliga fall har vi liknande evenemang  inom våra föreningar där majoritetsbefolkningen inte har möjligheten att närvara. Detta är något som vi vill ändra på.

Det var full fart mad dans, sång, teater och musik på torget i Södertälje centrum. Vi dansade olika danser så som ”Hasade, Gubare, Bagiye och Shekhane”.  ”Hasade” betyder skörd. Under skörde- perioden dansade man på åkrarna och tackade för skörden man fick för året.

Assyriska föreningen i Botkyrka ställde upp med dansuppvisning och teater av en barngrupp där de lyfte upp vikten av att bevara sitt modersmål. Zumba gruppen i Assyriska föreningen i Södertälje ställde upp med dans. Projektet Läsa För Integration spelade teaterföreställningen ”Gumman och räven” som är en klassisk assyrisk saga som har berättats i flera generationer. Samma grupp dansade även ”Bagiye” där allmänheten bjöds upp att delta. Assyriska Stockholmsföreningens barngrupp var också på plats och dansade.

Det var ett flertal föreningar som sålde olika maträtter så som assyrisk pizza, piroger, dolmar, biffar, kaffe och bakelser. På plats fanns även S:t Jakobs scoutkår som demonstrerade hur man knyter olika knoppar. Vi hade även Waw Allap som sålde assyriska skulpturer av fiberglas och annat material. Assyrier utan gränser var också på plats och informerade om deras välgörenhetsorganisation. Vi hade ett fiskdamm till alla barnen på torget. Alla barn som uppträdde fick också en godispåse och en matkupong. Sist men inte minst hade vi tre sångaren som sjöng live. Det var Esagella Cherry, Nadia Louice och Ninip Abdulahad Lahdo.

Festivalen var en succé och torget var fullsatt med nyfikna människor, stolta föräldrar och glada ungdomar och nöjda funktionärer. Festivalen går att återupplevas genom att läsas om, då LT var på plats och uppmärksammade festivalen. Festivalen går även att se om på Assyria TV var på plats och bevakade hela festivalen.