Dokumentation av Kloten lägret i Örebro

Måndag 27 juni 2016

Assyriska Kvinnoförbundets läger i Örebro 17-19 juni 2016 Bokskriveri och kvinnohistoria, mat, motion och stress samt mänskliga rättigheter var några av de teman som var uppe till diskussion under veckosluts lägret i Örebro den 17-19 juni. Ett 30-tal kvinnor från lokalföreningar runt om i landet deltog i det tre dagar långa lägret på Klotets kursgård

Assyriska Kvinnoförbundets läger i Örebro 17-19 juni 2016

Dag 1

Ett 30-tal kvinnor från Göteborg, Jönköping, Linköping, Norrköping, Södertälje och Norsborg deltog i lägret som arrangerades av Assyriska kvinnoförbundet. Väl framme på kursgården samlades alla lagom till lunch.

På kvällen, efter middagen, hölls en skrivarverkstad. Alla läger deltagare fick i uppdrag att skriva om en upplevelse eller någon händelse i livet som de har starka minnen från. Kanske något som rör dem själva eller som en nära anhörig har berättat för dem. Det skulle vara en händelse som har påverkat och berört dem själva. Alla skrev så att pennorna glöd i cirka en timme. AKF:s förhoppning är att skrivövningen kan vara underlag för en kommande bok om assyriska kvinnors historia. Texterna kommer författarna att mejla till AKF när de har renskrivit dem. Efter en intensiv timme med koncentration och skrivande behövde deltagarna släppa loss och umgås under friare former. Dagen avslutades med allsång och dans in på små timmarna.

Dag 2
Sedvanligt på assyriska läger började vi dag två med att sjunga nationalsången ”Dashta dbakoba” klockan 07.30 och på det en timmes promenad. Därefter inväntade en härlig frukost. Dagens första föreläsning startade klockan 09.30 startade med Zahras Ousis som talade om stress, mat och människan. Det blev en livlig diskussion i små och stor grupper som leddes av henne. Ämnet skapade engagemang och det var många som ville dela med sig av egna erfarenheter kring sin vardagssituation. Efter lunchen fortsatte vi med ämnet motion och motionens inverkan på kropp och själ. Kvinnorna deltog aktivt i diskussionen och delade med sig av sina erfarenheter och olika knep som man använder för att må bra. Efter Zahra tog Zekiye Cansu vid och pratade om sitt engagemang i om Amnesti International. Zekiye berättade också om fängslade Gabriel Moushes situation i Syrien och om arbetet med att försöka frige honom. Han har suttit fängslad i Syrien i snart tre år. Syrien anklagar honom för terroristbrott bara för att han kräver mänskliga rättigheter för det assyriska folket i Syrien. Det blev en intressant diskussion kring vad engagemang i Amnesti kan åstadkomma för människor som blivit orättvist fängslade och anklagade för påhittade brott.

Därefter var det åter dags för fysisk aktivitet och egen tid där de flesta valde en lång promenad. Efter middagen hade Yildiz Kerimo, Elizabet Birol och Linda Aydin ansvaret att organisera underhållning och olika roliga lekar under kvällen. Sedvanligt avslutades dagen med sång och dans.

Dag 3
Vi startade även dag tre med ”Dashta dbakuba” vår nationalsång och en lång och härlig morgon promenad i skogen. Efter frukosten var halva Södertälje gänget tvunget att åka tillbaka eftersom det var derbymatch mellan Assyriska och Syrianska och flera av deltagarna skulle vara funktionärer under matchen. De övriga som var kvar samlades kring olika gruppövningar för att stärka grupp- sammanhållningen. Lägret avslutades med lunch och kaffe ute i solen innan alla hjälptes åt att städa undan det sista som visade prov på gott lagsamarbete.

Stort tack till alla underbara kvinnor som var med på lägret.

Assyriska kvinnoförbundets styrelse

Nursel Awrohum