Veckoslutskurs i Marieborg i Norrköping 7-9 november 2014

Lördag 8 november 2014

7-9 november 2014 anordnade AKF en veckoslutskurs i Marieborg i Norrköping Med temat Assyriska kvinnans situation i Mellanöstern.

Fredag den 7 november 2014

Under fredagskvällen samlades ca 40 st Assyriska kvinnor från olika föreningar i Sverige på Marieborgs kursgård.
När alla var samlade åt vi en god middag tillsammans.
Efter middagen hade AKF sitt styrelsemöte medan de andra kvinnorna hade en trevlig kväll tillsammans.

Lördag den 8 november 2014

Efter frukost var det dags för en kort presentation av AKFs styrelsemedlemmar.
Samira Gergeo, ordförande i AKF informerade kort om verksamheten som vi gjort och om framtida aktiviteter som är planerade så som Internationell konferens i Istanbul, SEYFO 100 års-minnet.

Dagens första föreläsare var Dr. Gabriel Oussi som berättade om sitt besök till assyriska flyktinglägren i Irak och att flyktingarnas situation är katastrofal och hjälpen som når fram är otillräckligt.
Han berättade även om ett intressant projekt "Ninve medical association"  som har i målsättning att läkare och  undersköterskor med olika nationaliteter ska  besöka sjuka i olika städer i Irak.
Ca 15 läkare hade ett möte i mor Jacob i Södertälje där de bildade en läkarförening.

När vi hade ätit lunch var det dags för Noursin Oussi Malki som arbetar på SIDA som är en en statlig bistånds organisation.
Hon berättade att hon fick ett stipendium från SIDA för att skriva sin C-uppsats som gav henne möjlighet att åka ner till Kesala, Indien och skriva den i 3 månader där hon bodde hos en familj som tillhörde den syrisk ortodoxa kyrkan.

Efter föreläsningen delade vi upp oss i fyra grupper som skulle diskutera frågan "är det viktigt att AKF bygger ett nätverk med organisationer utanför Sverige?" grupperna fick redovisa det som dem kom fram till. Alla grupper tyckte bland annat att det var viktigt att knyta kontakter internationellt och lära oss av andra erfarna organisationer.

Dagens sista föreläsning höll efter middagen Nuri Kino via skype och Ninson Ibrahim "A Demand For Action" (Ett krav på åtgärder)
Tack vare teknikens under lyckades Sara Poli och Elizabet Birol lösa så att Nuri Kino, som befann sig i Tyskland, att hålla sin föreläsning via Skype.

Han berättade om att "A demand for action" bildades 20 juni 2014 och att de finns i 19 länder, bland annat Sverige, Tyskland, England, Australien och USA. Arbetet har gett stor framgång i  världen.
De går att hitta på Facebook, Twitter och deras hemsida " http://www.ademandforaction.com "

MÅL

• Höj så mycket medvetenhet som möjligt om den svåra situationen för assyrierna, Yazidis och de övriga minoritetsfolk i Mellanöstern står inför etnisk rensning.

• Kontakta och påverka personer av betydelse - offentliga personer, ministrar och politiker - att uppmana dem att agera.

• Etablera en fristad i Nineveslätten, Irak.

• Stödja inrättandet av lokalt framställda säkerhetsstyrkor inom den irakiska armén , som består av minoritetsfolk.

Många fascinerades av ADFAs arbete, det var en givande föreläsning.

På kvällen efter alla bra och intressanta föreläsningarna var det skönt med shahro  som innehöll mycket sång, skratt och skämt.

Söndag 9 november 2014

Kvinnorna som hade tagit en skön promenad anslöt sig till dem andra som redan höll på att plocka godsaker från frukost buffén.

Innan dagens föreläsning med Meryem Demirel höll vi en kort presentation av samtliga kursdeltagare.
Meryem berättade om sitt besök i Turabdin där hon besökte kyrkor, föreningar och olika byar.
Hon träffade även olika politiker som te x. Febronia Akyol, Kommunalråd i Midyat och Erol Dora, minister i det kurdiska paritet.

De flesta byarna har en förening. Hon tyckte att AKF borde besöka dessa byar som studieresa och på så sett starta ett samarbete med föreningarna och sätta kvinnan i fokus.

Våra kvinnor från Assyrien Kulturcenter i Botkyrka informerade oss kort om deras resa till hemlandet med målsättning bland annat besöka flyktingarna.

Vi avlutade hela veckoslutskursen med att deltagarna fick fylla i en utvärdering, sjunga den  Assyriska nationalsången samt en gruppbild. Efter allt detta så åt vi en sista måltid tillsammans innan det var dags för hemfärd.

Ayfer Rhawi.