Akitu firande i Södertälje föreningen

Onsdag 3 april 2019

Söndagen den 31 mars Akito festival för hela familjen, i assyriska föreningen i Södertälje. Firandet började med barnaktiviteter från kl.12 och fram till kl. 16:30. Aktiviteterna som läslandets del i år bestod av att berätta och gestalta skapelseberättelsen Enuma Elish som berättades vid Akitu firandet i antika Mesopotamien, detta spelades av kapabla Yelda Hadodo och Semun Zeuito. De spelade på scen och alla barn stod och tittade med stort intresse på dem. Det fanns också dansuppträdande, sång, pyssel, och en massa nöjen för små och stora. En dag full med barnaktiviteter.

Söndagen den 31 mars Akito festival för hela familjen, i assyriska föreningen i Södertälje. Firandet började med barnaktiviteter från kl.12 och fram till kl. 16:30.

Aktiviteterna som läslandets del i år bestod av att berätta och gestalta skapelseberättelsen Enuma Elish som berättades vid Akitu firandet i antika Mesopotamien, detta spelades av kapabla Yelda Hadodo och Semun Zeuito. De spelade på scen och alla barn stod och tittade med stort intresse på dem. Det fanns också dansuppträdande, sång, pyssel, och en massa nöjen för små och stora. En dag full med barnaktiviteter.

Från AKC föreningen så var det barn som sjöng och dansa. Barnen ifrån Linköping och Södertälje var väldigt duktiga med sina dansuppvisningar. Man var så glad och stolt genom att få se dessa dansa. Flera personer ifrån AKC var involverade på denna dag. Kvinnor ställde upp visa på ett bord hur man kan göra shiraye (små makaroner), som görs av deg. Vid bordet så satt Bahia Poli och Yildiz Kerimo och visade hur man gör. Det är en gammal tradition som jag tycker måste bevaras, och barn som var runt bordet visade ett stort intresse.

Klocka 16:30 började tillträdda på scen Kara Hermez ARS nya ordförande och därefter från kyrkan St. Jakob av Nsibin kyrka, AKF, AUF och assyriska föreningen, var en önskade folket Akito Brisho. Jag ifrån AKF utryckte mina önskningar akito Brisho åt alla som närvarande och önskade att det nya året för med frihet, rättvisa åt vårt folk i Bethnahrin samt önskade jag att dem närvarande skall ha en glad, trevlig, kärleksfull fortsatt fest.

Därefter började Ninib Ablahad Lahdo sjunga härliga folk musik och folk började dansa. Efter pausen så delade AKC sitt årliga kulturpris till organisationen MARA, Tomas Beth Absalla som arbetar för MARA tog emot priset och ett diplom. Personligen gratulerar MARA för priset och önskar dem med fortsatt lycka till med viktiga arbetet. MARA (står för The Modern Assyrien Research Archive) som sedan flera år har åtagit på sig att digitalisera assyriska litteratur, böcker, kassetter och andra dokument för att skapa tillgänglighet för de som är intresserade av assyrisk historia mm.

Arrangöret till denna dag var ARS, St. Jakob av Nsibin kyrkan, Assyriska föreningen i Södertälje och AKC.

Å SKFs vägnar vill vi passa på att rikta ett stort tack för inbjudan, artister, barnaktiviteter alla som närvarade. Vi önskar ännu en gång Akitu Brisho!

AKFs vise Ordf. Zekiye Cansu