Hano Kritho och Internationella Kvinnodagen

Torsdag 14 mars 2019

Söndag den 10 mars har Assyrien Kulturcenter i Botkyrka - AKC firat Hano Kritho i föreningens lokaler. Yildiz Kerimo och Pervin Poli lagade Bulgur med stekt ägg.

 

Hano Kritho

och

Internationella Kvinnodagen

 

Söndag den 10 mars har Assyrien Kulturcenter i Botkyrka - AKC firat Hano Kritho i föreningens lokaler. Yildiz Kerimo och Pervin Poli lagade Bulgur med stekt ägg.

 

När alla barn och vuxna samlades i föreningens lokal började själv servering av bulgur och sallad. Väldigt smaklig bulgur med stäckt ägg. Efter maten samlade Dita Kleman alla barn till ett rum där hon förklarade om vad det innebär och varför man firar Hano Kritho. Ditas sätt att tala med barnen var så pedagogiskt och intressant att barnen var tysta och lyssnade mycket nyfiken om Hano Kritho historien och varför vi firar Dagen varje år söndagen innan påsk fastan. Dita berättade för barnen om Tomten, Påskkärringen, halloween och sedan vidare om dockan som symboliserar Hano Kritho. Barnen fick även andra frågor som ex, vad de vill bli när de blir stora, alla var duktiga svara på frågorna. Sedan hjälpte Dita barnen komma i en led, två och två, de promenerade runt i föreningslokalen med Hano Kritho dockan. De vuxna blev glatt överraskade och applåderade barnen, alla tyckte att de var duktiga och imponerade av hur de klarade av att genomföra Hano Hano tåget tillsammans med dockan.

 

Det är viktigt att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen

Efter Hano kritho firandet så var det dag att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen som planerades av föreningens kvinnokommitté, vilket skulle ha skett fredag den 8 mars men av olika skäl valdes det att göra samma dag som Hano Kritho firandet.

 

Programmet började med ett tal av Rahel Poli. I talet tog Rahel upp varför kampen för lika rättigheter fortfarande är aktuellt och viktigt. Tillsammans visar vi varför kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Därefter fortsatte Rahel historien om att 1909 noterades den första internationella kvinnodagen i USA. Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen; rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. Ryssland 1917 demonstrerade kvinnorna för bröd och fred.  FN:s generallförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.  Man uppmärksammar internationella kvinnodagen än idag för att världen fortfarande inte jämställd och kvinnors situation över hela världen.

 

Efter Rahels tal blev det en stor diskussion mellan män och kvinnor. Det positiva var att det fanns mer män än kvinnor bland de närvarande. Diskussionen handlade om just Assyriska kvinnans situation generellt. Detta ledde till en givande mycket trevligt debatt med många frågor och svar ur flera perspektiv.

 

Jag vill tacka AKC;s Kvinnokommitté för det fina arrangemanget av Hano Kritho och uppmärksammandet av Internationella Kvinnodagen samt det god Bulgur med stekt ägg och andra förtäringar.

 

Vid pennan Zekiye Cansu