Veckoslutskurs i Köping 27-28 okt 2018

Lördag 27 oktober 2018

    

Förelesning avTainaKantolaTuresdotter

                om Inannakulten

Taina Kantola Turesdotter var första föreläsare på AKF:s veckoslutkurs i Köping 27-28 oktober. Hon pratade om Inannakulten.

Inannakulten är en urgammal kultur som har funnits i flera tusen år före vår tid. Kulten började vid sumernas tid, ca 4000 år före vår tid. Det här folket dyrkade en mycket mäktig gudinna vid namnet Inanna. Inanna var mångudens dotter och hon stod för fortplantning och allt liv. Hon var även krigets gudinna. Man kan jämföra henne med Athena i grekisk mytologi.

Inannakulten varade i ca 3000 år innan den försvagades och blev smutskastad av andra folkgrupper och religioner. Gamla Testamentets Astarte, en variant av ordet Ishtar, som var samma gudinna som Inanna, betraktades som hora och blev symbolen för omoral.

För ca 4000 år före vår tid “började” människans officiella historia i Sumer. Sumererna lade grunden till mycket av det som nu är en del av vår vardagliga värld. Det som nu kallas för civilisationens vagga grundades i historiens gryning efter den stora Syndafloden. Speciellt framgångsrik var tiden då Sumer leddes av den legendariska kungen Gilgamesh. Kulturen som startade där spred sig över hela världen men är i dag underskattad.

Kvinnorna lade grunden till skrivkonsten, kilskriften. En glömd detalj i människans historia som betyder väldigt mycket och utgör en stor grund över det som finns idag. Man byggde upp till och med skolor på den tiden, skolor för dem som ville skriva.

Man dyrkade solguden, månguden och många andra gudar. Men den allra viktigaste var Inanna. Utan henne fanns inget liv, ingen kärlek och bara tragedi.

Hon var ett stort centrum för hela riket. Inanna inspirerade många kvinnor på den tiden för att kunna sätta sin fot på marken och bestämma, speciellt när deras kungar och män gick ut för att kriga. Då tog de hand om samhället och bestämde. Inanna var även krigets gudinna och ledde krigarna på fältet. Hon bestämde även över krigets utgång. Livet som kvinna var fortfarande tufft, men inget som kunde jämföras med vår tid. Frågan är, varför har detta hänt? Varför blev kvinnor på ett ironiskt sätt mer förtryckta med tiden? Den frågan har man fortfarande inte lyckats svara på, mer forskning krävs.

Man slutade dyrka många forntida gudinnor med tiden, men så var det inte för Inanna. Inanna var en mycket långvarig gudinna som härskade över hela mellanöstern tusentals år. Trots sin stora makt lyckades hon ändå inte förhindra rikets förfall. När det stora Assyriska riket föll var Ishtar inte längre mäktig där, men Inannakulten levde ändå vidare i rikets avlägsna delar, som i Turkiet där hon dyrkades så sent som på 1000-talet (enligt vår tideräkning)i staden Harran, där Månen fortfarande var huvudguden.

Inannakuten började ca 2200 år före vår tid och dess översteprästinna var ingen mindre än akkadiska kungen Sargons dotter Enheduanna.

Hon ansågs vara en reinkarnation av Inanna. När riket splittrades och delades i två delar var Enheduanna tvungen att fly och leva som en slav. Sargon lyckades dock förena riket igen. Enheduanna överlevde och återvände till riket. Detta var en mycket betydelsefull händelse inom Inannakulten. Det visade folket hur modig, stark och mäktig Inanna var, en inspiration för alla kvinnor!

Enheduanna blev den första författaren i världshistorien. Hon författade och skrev ned tempelhymner till Inanna. Hon avslutade stolt sitt verk med orden “Min kung, något har skapats som aldrig skapats förut.”

Inanna kulturen hade tusentals olika betydelsefulla högtider och traditioner. Men den allra viktigaste var Akitu. Man firade Akitu varje år i ca 11 dagar. Under en av dagarna hade man en teaterföreställning som kallades Heliga bröllopet i Babylon. Den handlade om gudinnan Inannas bröllop med herdekungen Dumuzi. Den sexuella akten symboliserade mänsklighetens förening med gudomligheten. Man hade en annan syn på sexualiteten på den tiden och aktörerna visade sexakten offentligt. Kungen spelade sig själv men Inanna spelades av en prästinna. Hur denna prästinna blev vald vet vi inte i dag. Vi vet inte heller vilken betydelse det hade för deras ämbete som prästinnor, men vi vet att några av dem protesterade. Det finns väldigt lite forskning om Heliga Bröllopet.

Inannadyrkan betydde inte bara sex och njutning. Inanna var en mycket kärleksfull gudinna. Under den äldsta perioden i Sumer betraktades kungen som ”Inannas make” och kungarna skrev hyllningstexter till henne efter sin kröning.

På AKF.s vägnar tackar vi författaren Taina Turesdotter Kantola för en givande föreläsning och önskar henne all lycka i framtiden.

AKF:s vise ordf. Zekiye Cansu