Torekällberget 90 år

Onsdag 26 juni 2019

Idag, den 26/6 har AKF:s asyl-projekt en skolavslutning inför sommaren. AKF tog deltagarna till Torekällbergets Friluftsmuseum, det är ett friluftsmuseum på kärlberget i centrala Södertälje. Museet invigdes 1929 och den visar hur man levde i Södertälje och östra Södermanland på 1800-talet.

Idag, den 26/6 har AKF:s asyl-projekt en skolavslutning inför sommaren. AKF tog deltagarna till Torekällbergets Friluftsmuseum, det är ett friluftsmuseum på kärlberget i centrala Södertälje. 

Museet invigdes 1929 och den visar hur man levde i Södertälje och östra Södermanland på 1800-talet. 

Museum området är uppdelat i ”Staden och Landet” Nora väderkvarn har blivit varumärket och symbol för museet. Platsen var det som för kallades ”Amerikaberget” nära stadens centrum. 

Det första huset som flyttades till museet speglade den försvinnande bondekulturens i östra Södermanland. Nora väderkvarn från Mörkö och Råbygården från Röby i Grödinge var de byggnader som först kom till museet. Sedan dess har många byggnader och miljöer tillkommit. Totalt finns det 72 byggnader som fick lämna plats för ny storskalig bebyggelse. 

På 1960-talet blev Torekällberget ett kommunalt museum, Östra Södermanlands kulturhistoriska förening (öskf) sänkte alla sina föremål och byggnader till kommunen. Utbyte tog kommunen på sig ansvaret för vården och driften. Idag har Torekällberget ett tiotal fast anställda medarbetare. 

Nursel var dagens guide och föreslog att vi skulle gå igenom staden först och på vägen dit pratade Nursel om dem fattiga kvinnorna som bakade bröd och sålde brödet på tågstationen.  

På landet såg vi två av museets första byggnader, Råbygården från Grödinge och Nora väderkvarn från Mörkö. Inne i byggnaderna såg man hur människorna på 1800-talet levde, något jag lagt märke till var ett loft, Zraydie som vi hade i Midyat. Zraydiye var en plats som vi förvarade årets mat, tillbehör mm. Dessutom fick vi se båtsmanstorpet från öster Kumla. Turinge socken och flera stall hägnader för museets lantrasdjur, som består av svenska djurarterna svin, roslagsfår, får och getter. Museet samarbetar med djurparker om bevarandet av dessa djurarter.  

Om man tänker landet som ett område i helhet ger det en klar bild av hur livsstilen var på de sörmländska gårdarna och jordbruk på 1800-talet. Mycket av det vi såg på stadsdelen påminner mig mycket om Midyat, Zraydiye (loft), djuren, bete mm. 

Vi fortsatte vidare till Staden och i stadsmiljön såg vi hus från 1700-och 1800-talet. Här hålls det flera marknader på somrarna och före jul samt utställningar om den gamla borgen Telge hus och stadens nutida historia. 

I stadsområden ligger Solbacken och konditori, två 1800-tals caféer, bageriet med äkta Södertäljekringlor och handelsboden i Strömstedtska huset från samma tidsperiod. 

Södertälje har varit en industristad sedan 1915. De stora arbetarplatserna är Tändsticka fabriken, Jute vävfabriken, Scania, Södertälje verkstäder och Astra som grundades 1909. 

På vägen från staden träffade vi tre unga flickor som hade på sig kläder som beskrev 1800-talets stil. Dem tränade inför 1800-tals veckan som skulle äga rum den 28–30 juni.  

1800 - tals veckan på Torekällberget är att återkommande på somrarna där den sörmländska historien vaknar till liv. Med massa aktiviteter, Tuff-tufft tåg, teater, vandringar, hantverk, torghandel, djur, lekar och annat skoj för alla åldrar och smaker. 

Efter museum besöket gick vi och alla deltagare en assyrisk restaurang i Södertälje, där vi åt god mat i en trevlig stämning. Vi hann även diskutera utvärdering på år undervisning och hur vi kan förbereda oss inför kommande år. 
 

Vid pennan Zekiye Cansu