Kvinnors Rättighet Är Mänsklig Rätt

Tisdag 12 mars 2019

Kvinnors Rättighet Är Mänsklig Rätt

Demonstration med Amnesty i Stockholm på 8:e mars!

Amnesty demonstrerade idag med ett antal kvinnors organisationer som jobbar för att våldtäktöverlevare ska få tillgång till bra vård. Anledningen att Amnesty deltog i demonstrationen är att deras initiativ går i linje med det som vi inom Amnesty kommer jobba med under året och vi vill vara med och stötta initiativet. Syftet med vårt deltagande på demonstrationen är att kvinnliga Läkares Förening håller möte och kommer diskutera just vård efter sexuella övergrepp och våldtäkt. Amnesty vill att denna fråga lyfts fram helt enkelt under Amnesty-paroll. Det är inte många som vet att den svenska vården är så illa, för våldtäktöverlevare. Under demonstrationen så var det många som närvarade trots regnet och många ropade “Sexuella övergrepp ger skador-här står vi på raden. Patriarkatet måste falla-rätten till vård skall gälla alla!”

Detta är en av många frågor som Amnesty lyfter upp, vi lyfter även upp:

 • 39 % av världens befolkning lever i länder där abort antingen är totalförbjudet eller bara tillåts om kvinnas liv eller hälsa är i fara.

 • Över 700 miljoner kvinnor som lever idag gifte sig före sin 18-årsdag och 1 av 3 mindre än 15 år.

 • Kvinnor fängslas för att de fått dödsfödda barn. Det sker i El Salvador, Nicaragua och även i USA.

 • Kvinnor utsätts för sexuella trakasserier på offentliga platser. Sexuella trakasserier är en del av många kvinnors vardag – oavsett var i världen dem befinner sig.

   

 • Miljontals kvinnor nekas rätten till kontroll och självbestämmande över sina kroppar och liv.

   

 • Många Amnesty medlemmar, aktivister, Jurister som ger rättshjälp och psykosocialt stöd till flickor och kvinnor som utsatts för våldtäkt och våld i hemmet, könsstympning och skilsmässor. Övervakas av säkerhetspoliser motverkar deras arbete förtalskampanjer i regeringsvänliga medier, greps flera gånger, myndigheterna ökade tillslag mot människorättsförsvarare och civilsamhällesorganisationer, Reseförbud och får sina tillgångar frysta. De står många gånger anklagad riskerar många år fängelse för att dessa smutsat landets image när dessa talar om kvinnor utsatt för våltäkt, ex Zeyneb, Azza, Nasrin mm.

   

 • Det kan vi inte acceptera. Kampen för kvinnors rättigheter är lika viktigt idag som någonsin tidigare.

 • Vi måste fortsätta kämpa så att alla flickor och kvinnor, oavsett ålder, etnicitet, hudfärg, nationalitet och funktionalitet själva får bestämma over sina kroppar, sitt liv och sin framtid.

   

 • Så låt oss idag fira de framsteg som vi har åstadkommit hittills, men också kavla upp ärmarna och förberedda oss inför allt som fortfarande behövs göras.

   

  AKF vise ordf. Zekiye Cansu