Föreläsning av Ida Bethmorad om Psykiskt ohälsa

Fredag 22 mars 2019

AKF bjöd in Ida Bethmorad till en föreläsning om Psykisk ohälsa. Ida arbetar som kurator på två olika skolor. En i Botkyrka kommun, grundskolan från klass 1-9 och på Nacka skolan för gymnasieelever. Ida pratade om 4 olika stressmoment:

Föreläsning om Psykiskt ohälsa

 

AKF bjöd in Ida Bethmorad till en föreläsning om Psykisk ohälsa. Ida arbetar som kurator på två olika skolor. En i Botkyrka kommun, grundskolan från klass 1-9 och på Nacka skolan för gymnasieelever. Ida pratade om 4 olika stressmoment:

Ø  Akut stress

Ø  Långvarig stress

Ø  Utmattnings stress (långvarig stress leder till utmattning stress)

Ø  God stress

Av dem ovan är punkt ett och fyra är inte farlig för vår kropp, akut stress är kort varig som adrenalinet går upp genom ex en olycka, eller att se en björn, då går över snabb och leder inte till någon sjukdom, det gäller samma för god stress är, det är en positiv stress, bra stress. Däremot om man lider av en långvarig stress kan det leda till sjukdom. Exempel på det kan vara om man lever i ett land med krig eller om man går genom en utmattnings stress, detta leder till att man blir sjuk.

Ida drog sedan vilka signaler som kännetecknar på något som kroppen inte mår bra nämligen Symptom:

Ø  Huvudvärk

Ø  Ont i kroppen

Ø  Spänd i kroppen

Ø  Problem med magen

Ida förklarade att dessa punkter är mycket vanliga tecken på stress, man kan klaga på spänd i nacken, att man har ont i magen, när man har ont i magen så leder det till att muskler blir spända vilket i sin tur leder till ont och värk. Ida nämnde då hon pratar med patienterna, ofta barn, att de pratar om att deras föräldrar bråkar hemma och de blir rädd. Alla dessa tecken på symptom och är ofta typiska orsaker till barnens ohälsa. Vidare tog Ida upp om:

Depression= Symptom fast här har det gått längre in i skälen

Ø  Nedstämd

Ø  Oro, ångest

Ø  Svårt att koncentration sig

Ø  Problem med sömnen

Ø  Tappa mat lust eller tröst äta

Ø  Känslor av meningslöshet

Ø  Mycket skuldkänslor

Alla dessa symptom visar att det påverkar allt djupare i kroppen. Man blir ofta orolig klagar på varför saker ting inte går bra, allting blir värre, man är hungrig men vill inte äta. Man tappar självförtroende, tycker mindre om sig själv, man tycker att ens självbild är dålig samt så tycker man är man blir osocialt, känner sig värdelös, sämre självkänsla.

Vad man själv kan göra för att lindra och kämpa mot dessa symptom av depression är att man kan försöka ha bra sov rutiner, när man sover bra då fylls kroppen med bra hormoner som återhämtar sig, det är viktigt att ha rutiner följa upp som ex att vakna, duschar, gå till arbetet, handlar om att röra sig för att underlätta depression. Att arbeta och trivas på sitt jobb är hälsosam för kroppen. Något annat som Ida tog är att röra på sig, motionera en halv timme om. Om man gör allt som nämnts ovan och det inte hjälper så bör man söka läkare. Läkaren kan rekommendera medicin eller istället för läkemedel kan hänvisa patienten till en psykoterapi.

Ida tog upp om ångest

Ø  Oro

Ø  Rädsla

Av oro och stress får man huvudvärk, man kan bli spänd, hjärtat slår snabb, man får panik och tänker hur ska jag göra, man har klump i halsen och det påverkar kroppen, viktigt att man träffar läkare för att prata om vad kroppen går i genom, man ska först kontakta vårdcentralen eller träffa sjuksyster och sedan vidare hänvisas till rätt hjälp. Idas föreläsning om oro, ångest och nedstämdhet kan påverka kroppen på olika sätt samt så nämnde hon upp hur kroppen utrycker att något inte står rätt till.

Ett stort tack till Ida för en mycket intressant och givande föreläsning.

AKF vise ordf. Zekiye Cansu