AKF ÖNSKAR ALLA KVINNOR, STORT GRATTIS PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Torsdag 8 mars 2018

Sammanfattning på min föreläsning om Internationella Kvinnodagen. ABF Botkyrka-Salen tillsammans med flera föreningar och andra organisationer firade Internationella kvinnodagen i år i Assyrien Kultercenter Botkyrka

I dag, på internationellakvinnodagen firar vi. Vi firar alla de framgångar som kvinnors kamp resulterati. En kamp som på många sätt är gränsöverskridande.

43 år har gått sedan FN 1975 införde den internationella kvinnodagen. Ibland ställs frågan om en särskildkvinnodag fortfarande behövs. Svaret är tveklöst: JA!

För internationella kvinnodagen är inte bara en dag att fira.Den sätter fokus på ojämställdhet här hemma. Och den påminner oss om hur flickor och kvinnor runt om i världen fortfarande kämpar för sina mest grundläggande rättigheter. Vi kan se att:

         Omkring 39% av världens befolkning lever i länder där abortantingen är totalförbjudet eller bara tillåts om kvinnans liv eller hälsa är ifara.

         Över 700 miljoner kvinnor som lever idag gifte sig före sin18-årsdag och omkring 1 av 3 av dem var under 15 år. När flickor tvingas in itidiga äktenskap resulterar det ofta i att de måste sluta gå i skolan och istället föda barn.

         I många länder betraktas inte våldtäkt inom äktenskapet som ett brott. Trots att feminister kämpade för ändrad lagstiftning under större delen av förra århundradet, så ses sex fortfarande som en äktenskaplig plikt.Det gäller exempelvis Bahrain. Där kan dessutom våldtäktsmän gå fria om de gifter sig med sina brottsoffer.

         Kvinnor fängslas för att de fått dödfödda barn. Det sker i El Salvador och Nicaragua och har även hänt i USA. Kvinnor som gripits efter att ha fått missfall och andra komplikationer under graviditeten hålls ibland fängslade i årtionden. Det kan bara ske i stater där abort är olagligt och det leder till att kvinnor misstänkliggörs när något går fel: de riskerar att anklagas för mord.

         I över 75 länder anses homosexuella handlingar vara ett brott. Diskriminering avtranspersoner är utbredd. I många av Europas stater tvingas transpersoner att genomgå hormonbehandlingar, operationer, sterilisering och psykiatriskautredningar innan de kan ändra sitt juridiska kön.

         Kvinnor utsätts för sexuella trakasserier på offentligaplatser. Sexuella trakasserier är en del av många kvinnors vardag – oavsett var i världen de befinner sig.

Miljontals flickor och kvinnor nekas rätten till kontroll och självbestämmande över sina kroppar och liv. Det kan vi inte acceptera. Kampen för kvinnors rättigheter är lika viktig idag som någonsin tidigare. Vi måste fortsätta kämpa så att alla flickor och kvinnor, oavsett ålder, etnicitet, hudfärg, nationalitet och funktionalitet själva får bestämma över sina kroppar, sitt liv och sin framtid.

 

Så låt oss idag fira de framsteg som vi har åstadkommit hittills, men också kavla upp ärmarna och förbereda oss inför allt som fortfarande behövs göras.

 

AKF Vise ordf.

Zekiye Cansu