• 19

  apr

  GLAD PÅSK

  Världen och Sverige lever under väldigt svåra omständigheter pga. Covid-19. Det har påverkat små och stora företagare, ekonomin, arbetslösheten och värst av allt är nog att coronaviruset dödar dagligen flera äldre och personer som har bakomliggande sjukdomar.

 • 1

  apr

  Assyriska nyåret ”Akitu”, ”Ha b-Nison”

  Akito (nya året) är en tradition som går mer än 6000 år tillbaka i tiden. Akitu, infaller första april och började officiellt firas år 4769 före Kristus.

 • 16

  mar

  Assyriska Kvinnoförbundets årsmöte den 14 mars 2020

  AKF höll sitt årsmöte eller lättare sagt informationsmöte, i Norrköping den 14 mars. Till mötet kom medlemmar från Göteborg, Jönköping, Norrköping, Södertälje, Botkyrka och Stockholm. De närvarande till mötet var 34 medlemmar.

 • 11

  feb

  Minimässa på Länsstyrelse

  Den 11 februari bjöd Länsstyrelsen in kommuner och civilsamhälle för informationsseminarium om tidiga insatser för asylsökande och utvecklingsmedel.

 • 7

  feb

  Till minnet av Naum Faik

  Den 7 februari uppmärksammades minnet av Naum Faik i assyriska kulterföreningen Botkyrka av Assyriska Demokratiska organisationen.

 • 4

  feb

  Naum Faiq med flera assyriska upplysarnas dag

  Söndagen den 2 februari uppmärksammades det årliga Naum Faiq firandet med flera assyriska upplysarna, i Assyriska kulter föreningen i Södertälje kl. 16:00.

 • 3

  feb

  Aktivitetsmässa på Folkuniversitet

  Måndag den 3 februari, Länsstyrelsen har tillsammans med Folkuniversitet arrangerade en aktivitetsmässa för asylsökanden på Folkuniversitet. Nursel och jag deltog ifrån AKF. Syftet var att ge oss som har TIA-projekt igång, en möjlighet att rekrytera asylsökande och berätta dels om vår verksamhet och även att möta andra föreningar, kommuner med TIA-projekt.

 • 20

  jan

  Föreläsning av Dr. Yaacov Maoz

  Dr. Yaacon Moaz, höll en föreläsning om assyrier som lever i israel, den 17 januari i Inanna föreningen. Föreläsningen handlade om assyriernas identitet. Dr. Moaz nämnde att det finns 50 000 assyrier som talar det väst assyriska språket men utöver det finns det 450 000 som kallar sig för Nose Diden, pratar assyriska men med en annan identitet.

 • 14

  jan

  Besök ifrån Israel

  Dagens besökare till Assyriska Kvinnoförbundet var ingen mindre än Dr. Yaacov Maoz Han är på besök i Sverige för att besöka flera assyriska organisationer där bland annat AKF. Då AKF saknar ett eget kontor tog vi mot gästen i vårt asyl-projektets undervisningslokal.

 • 7

  jan

  Trygghet genom inkludering

  Den 13/9 deltog Jag och Nursel i en konferens om demokrat främjande och förebyggande insatser för att motverka våldbejakande extremism och att hamna i utanförskap. Demokratin i Sverige fyller 100 år och därför har demokrati och dialog (idedi) uppmärksammats denna dag med en nationell heldagskonferens på fryshuset om aktuella samhällsproblematik. Målet med denna konferens är att få unga på topp att säkerställa demokratin.

 • 18

  dec

  Dialogform 11 december

  Forum och Länsstyrelsen Stockholm bjöd tillsammans in till årets sista Dialogform om tidiga insatser för asylsökande (TIA). Dialogform har funnits som dialog med civilsamhället och kommuner, tog del av projektidéer samt gav support. Forum har också informerat om stadsbidrag och nyheter kring detta. Dialog forum har också varit kunskapshöjande för alla partner.

 • 18

  dec

  En afton för frivillighet 20191205

  Forum och dess verksamheter Volontärbyrån, TechSoup och Ideella jobb bjöd in till en helkväll med mingel, middag, underhållning och prisutdelningar för att fira Frivilligdagen 2019. Dem inbjudna kom från alla civil samhällets organisationer och som brinner för ideella engagemang. På denna kväll hyllar man betydelsen av ett starkt civilsamhälle och detta gör man genom att dela ut utmärkelserna Årets volontär och Civilsamhällets uppsatsstipendium.

 • 18

  dec

  Föreläsning om Asylprocessen 20191204

  Advokaten Kinora Awrohum har tillsammans med sin arbetskollega Fredrik Letterstål, höll en föreläsning om asylprocessen, för Assyriska Kvinnoförbundets asyldeltagare. Föreläsningen har varit en av dem högst efterfrågade ämne för våra deltagare, många av dem har stora funderingar om hur migrationsverkets arbete går till och därför ville de träffa advokaterna som kan ge dem svar på alla deras funderingar.

 • 24

  nov

  Mat och Kulturfestivall

  SIOS anordnade en aktivitet som handlade om mat-och kulturfestival i Tensta, den 24 nov kl. 12-15. Tidigt på dagen samlades alla förenings/förbunds representanter som ville delta. Föreningarna fick ett eller två bord var för att ställa upp sina respektive hantverk och maträtter som skulle säljas, till folk som skulle kom förbi

 • 21

  okt

  3 oktober: Europeisk dag för hågkomst och gästfrihet

  Forum idéburna organisation med social inriktning anordnade höstens första samtalsträff, som var kopplat till asyl- och etableringsfrågor. Den 3 oktober uppmärksammades 29 huvudstäder i Europa som de senaste året har haft flyktingmottagande. Forum bjöd därför in till en fullspäckad eftermiddag med mingel och politiska samtal med representanter från flera av riksdagens partier samt Martin Nihlgård, generalsekreterare för individuell Människohjälp.

 • 17

  okt

  Dialogmöte

  UNCHR bjöd in 20-tal organisationer den 17 oktober, bland annat AKF, Kompis Sverige, DISABLED, REFUGEES WELCOME till ett dialogmöte.

 • 13

  okt

  Assyriska kvinnoförbundet föreläsning i samarbete med Turabdin förening i Jönköping

  Den historiska bakgrunden av det assyriska språkets utveckling, 2000 år tillbaka i tiden fram tills idag. Föreläsning av fader Yacoub Marawge. Historisk bakgrund om assyriska språket. Fader Yacoub har förklarat hur språket har förändrats genom tiderna efter Ninves fall 612 f.Kr

 • 9

  okt

  Arbetsmässa

  Hammarby fotboll har tillsammans med samhällsmatchen arrangerat, den 30 september, en arbetsmässa för asylsökande och för dem nyanlända inom TIA på Tele2 arenan, de har ett samarbete med länsstyrelsen Stockholm.

 • 26

  sep

  Naturhistoriska Riksmyseet

  Idag den 7/9 tog AKF asyldeltagare på ett besök till Naturhistoriska riksmuseet. Väl på plats bestämde vi dela på oss i små grupper för att hinna med igenom museet innan panda filmen skulle visas på kosmonova. Man ser dem stora dinosaurier, man testar sina sinnen och man ser djur och växter från hela världen. Naturhistoriska riksmuseet har över 10 miljoner föremål i de vetenskapliga samlingarna

 • 23

  aug

  Assyriska Kvinnoförbundets sommarläger 16–18 augusti 2019 i Katrineholm

  Workshop om kvinnans engagemang i hemmet och samhället samt om assyriska språkets betydelse, motion mat, erfarenhetsutbyte, assyriska urgamla barnlekar som hatro o pello, tiyara, bokoshe, assyriska bouling, Kbozo duhaso, Kibozo Bushirito var några av de teman som var uppe till långa diskussioner under AKF:s sommar läger/veckosluts lägret i Katrineholm den 16–18 augusti 2019. Det var över 40 kvinnliga medlemmar, från olika regioner runt om Sverige deltog i det tre dagars långa sommarlägret på SOUF (Suryoyo Center i Katrineholm).

 • 7

  aug

  Assyriska Martyrernas Dag 7 augusti

  Varje år håller vårt folk en hyllning till offren för massakern 1933 och folkmordet på 1915. Den assyriska martyrers dag är kopplad till minnet av massakern, vars minne fortfarande är i åtanke, och vi minns den levande och närvarande i minnet och samvetet hos varje medlem av våra assyriska människan

 • 15

  jul

  ADO 62-ÅRS JUBILEUM

  Assyriska kvinnoförbundet AKF fick inbjudan att närvara på ADOs 62-års jubileumsdagen som var den 14 juli i Assyriska Kulturföreningen i Botkyrka. Det var välbesökt med diktläsning, sång och tal samt ett Skype –möte med ADOs ordförande i hemlandet Syrien Daoud Daud där han berättade om ADOs kamp under dessa 62 år och om dagenssituation i hemlandet.

 • 26

  jun

  Torekällberget 90 år

  Idag, den 26/6 har AKF:s asyl-projekt en skolavslutning inför sommaren. AKF tog deltagarna till Torekällbergets Friluftsmuseum, det är ett friluftsmuseum på kärlberget i centrala Södertälje. Museet invigdes 1929 och den visar hur man levde i Södertälje och östra Södermanland på 1800-talet.

 • 24

  jun

  Amnesty grundläggande arbete och mänskliga rättigheter Juni 2019

  Den 3 juni höll jag en föreläsning för AKF:s asyldeltagare. Föreläsningen handlade om Amnesty grundläggande arbete och vad mänskliga rättigheter är för något. Jag delade upp föreläsningen i tre olika delar

 • 24

  jun

  Föreläsning av Ida Bethmorad om sömnbrist maj 2019

  Fortsättning på sin tidigare föreläsning om sömnlöshet. När man har sömnbrister då påverkas många saker i kroppen. Punkter som Ida tog upp idag den 29 maj.

 • 24

  jun

  Utflykt till Måsnaren och Hovsjö koloniområde Maj 2019

  Den 26 maj bjöd vi Katarina Juhlin till asyl-projektet, för att ta oss runt Hovsjö, för att lära våra asyldeltagare om växternas namn och fridlysning.

 • 24

  jun

  Till Assyria TV

  Assyriska kvinnoförbundet deltog i en konferens i Tyskland den 8-9 juni 2019. På konferensen höll en av AKF ledamöter ett tal och i hennes tal berättade hon om AKFs aktiviteter och en av de aktiviteterna var konferensen AKF gjorde år 2016 i Bryssel.

 • 24

  jun

  Dialog forum om tidiga insatser för asylsökande (TIA) 2019

  Den 25 april bjöd Forum och Länsstyrelsen Stockholm tillsammans in till deras andra Dialog forum om tidiga insatser för asylsökanden (TIA). Fokus för denna träff var arbetsförförberedande insatser för asylsökande. Därför att arbetet är en väsentlig fråga för en lyckad etablering och en framtida möjlighet för permanent uppehållstillstånd och familjeåterförening såg man detta som ett viktigt ämne att lyfta för diskussion.

 • 17

  jun

  Svenska utbildningssystemet

  Nursel Awrohum föreläste idag, den 17/6–2019 för asyldeltagarna om det svenska utbildningssystemet, från förskolan upp till Universiteten. Nursel tog upp om att skolverket är en myndighet med ansvar att styra, stödja den svenska förskolan upp till vuxenutbildningen

 • 24

  maj

  I dag 100 årsdagen för kvinnlig rösträtt 2019

  Det är 100 år sedan riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för svenska medborgare oavsett kön och inkomst i kommunval. Rösträttsrörelsen startade i slutet av 1800-talet. Det var en politisk rörelse som kämpade för lika värda rösträtt åt alla myndiga medborgare i Sverige.

 • 22

  maj

  Föreläsning om Hälsa och välmående av Fredrik Andersson

  Idag den 15/5 hade AKF en föreläsning, av Fredrik Andersson, som handlade om hälsa och välmående. Föreläsningen var i AKF undervisningslokalen för asylsökande. Fredrik är hälsopedagog och arbetar i Södertälje kommunen. Dagens föreläsning är byggd på att stärka och förebygga att personer inte skall vara sjuka. Det finns mycket man kan göra för att förbättra hälsan. Många saker påverkar människans hälsa. Fredrik pratade om kortvarig stress och långvarig stress och hur mycket man själv bör fokusera på sig själv för att förebygga så att man inte bli sjuk.

 • 16

  maj

  Debbat om EU-valet 2019

  Den 12 maj anordnade Innana Familjeföreningen knytkalas för sina medlemmar och alla som ville delta var välkomna.Föreningen bjöd på flera olika Assyriska maträtter, väldigt smakligt och god mat. Efter maten var det tid för information om inbjudna politiker skulle presentera sig inför EU-valet, politikerna var representanter från Liberaler, vänster, Center, S, och Moderat partierna.

 • 16

  maj

  Assyrier Utan Gränsers årsmöten 2019

  Assyrier Utan Gränser höll sitt årsmöte den 12 maj i AKC lokaler. Under årsmötet gick AUG igenom förra årets verksamhets och ekonomi. De presenterade de olika projekten om Turabdin, Irak och Libanon. Till Syrien kunde dem inte hjälpa pga. banken i Syrien inte fungerar och det gick inte att diskutera problemet här med Nordbanken. AUG behöver värva nya medlemmar och att de bör synas mer inom vårt folks aktiviteter, eller i AssyriaTV.

 • 16

  maj

  SIOS:s Kvinnokommitténs årsmöte 2019

  SIOS:s Kvinnokommittén hade årsmöte den 11 maj i Mångkulturellt Centrum i Fittja. Man startade dagen med frukost ute i den vackra utsikten utanför kafeterian i Mångkulturellt Centrum. Årsmötet började kl. 10. Till mötets ordförande valdes Bahiye Poli. Hulya gick igenom verksamhetsberättelsen och därefter om verksamhetsplan samt budget för 2020.

 • 10

  maj

  Intervju av UNCHR med våra asyl-deltagare

  Den 29 april intervjuades vår Asyl-projektets deltagare av UNCHR, Nodira och Karin Davin. Frågorna ställdes av Nodira och samma fråga fick alla deltagare svara på, utifrån deras perspektiv. Nodira ställde flera frågor och det handlade om asyl-sökandes situation i dag, i Stockholm.

 • 10

  maj

  Sveriges grundlagar om tryckfrihetsordning och offentlighetsprinciper

  Sveriges grundlagar om tryckfrihetsordning och offentlighetsprinciper Sonya Ahos föreläsning handlade om Sveriges grundlagar om yttrande tryckfrihet vad det innebär offentlighetsprinciper samt mediernas roll i samhället

 • 2

  maj

  Minnesceremoni för folkmordet 1915 i Sverige riksdag

  Idag 24 april i Sverige riksdags arrangerat en minnesceremoni för folkmordet 1915. Bakom arrangemanget är flera partipolitiker med bland annat V, KD, M och S, Dagens konferencier Amina Kakababe välkomnar alla närvarande till denna viktiga minnesstund om folkmordet 1915. Hon presenterar personer bakom denna ceremoni och att dem tillsammans är berörda och vill minnas folkmordet 1915 öppnade mötet med en tyst minut och fortsatte med en armenisk låt.

 • 18

  apr

  UNHCR-FN Intervjun med AKF

  Den 10 april fick Assyriska kvinnoförbundet besök av UNHCR-FN Nodira. Nodira kom med en massa frågor kring AKF som organisation om vilka uppdrags frågor vi kan ta upp och vilken utsträckning nivå vi kan ha att arbeta med. De vill kartlägga volontärer i ideella föreningar titta på dem som finns i Stockholm. Det finns 150 tusen ideella föreningar detta är omöjligt att kartlägga, därför valdes bara dem i Stockholm

 • 3

  apr

  Akitu firande i Södertälje föreningen

  Söndagen den 31 mars Akito festival för hela familjen, i assyriska föreningen i Södertälje. Firandet började med barnaktiviteter från kl.12 och fram till kl. 16:30. Aktiviteterna som läslandets del i år bestod av att berätta och gestalta skapelseberättelsen Enuma Elish som berättades vid Akitu firandet i antika Mesopotamien, detta spelades av kapabla Yelda Hadodo och Semun Zeuito. De spelade på scen och alla barn stod och tittade med stort intresse på dem. Det fanns också dansuppträdande, sång, pyssel, och en massa nöjen för små och stora. En dag full med barnaktiviteter.

 • 29

  mar

  ADO Akito, Det assyriska ny året Kha Bnison

  Den 29 mars arrangerade Assyriska Demokratiska Organisationen en familjefest i Flama restaurangen. Vi firade det assyriska Akitu (nya året) som också känd som ’Kha Bnisen’. Kort om Akitu, i det forna Mesopotamien inleddes ett nytt årsfirande, den 21 mars och höll på i 12 dagar med avslutning 1 april (Kha Bnisen).

 • 23

  mar

  Assyriska kvinnoförbundets årsmöte 2019

  Assyriska kvinnoförbundet hade sitt årsmöte den 23 mars 2019 på Viking Grace båten som åkte från Stockholm. kallelsen hade skickats till samtliga medlemar och vi var 30 anmälda var av en manlig medlem var med. Detta är historiks.

 • 22

  mar

  Föreläsning av Ida Bethmorad om Psykiskt ohälsa

  AKF bjöd in Ida Bethmorad till en föreläsning om Psykisk ohälsa. Ida arbetar som kurator på två olika skolor. En i Botkyrka kommun, grundskolan från klass 1-9 och på Nacka skolan för gymnasieelever. Ida pratade om 4 olika stressmoment:

 • 20

  mar

  Föreläsning för asyl-deltagare, om allemansrätten

  Vi bjöd in Katarina Juhlin, till Assyriska Kvinnoförbundets asyl-projekt för en föreläsning om allemansrätten den 20 mars. Katarina började med prata om allemansrättens lag att det har funnits sedan 1500-talet, det fanns inte lagar då i Sverige men allemansrätten fanns för att kunna t ex gå plocka bär. 13 punkter som handlar om allemansrätten. Katarina föreslog att deltagarna läser upp i turordning dessa 13 code of conduct.

 • 14

  mar

  Hano Kritho och Internationella Kvinnodagen

  Söndag den 10 mars har Assyrien Kulturcenter i Botkyrka - AKC firat Hano Kritho i föreningens lokaler. Yildiz Kerimo och Pervin Poli lagade Bulgur med stekt ägg.

 • 28

  feb

  Föreläsning om Antidiskriminering

  Den 23 februari arrangerade AKF en föreläsning av Bojan Brstina som är verksamhetschef för SIOS. SIOS: Som är etniska organisationer för gemensamt intresse, språk och kulter. Bojan började med en kort presentation om SIOS, de driver antidiskrimineringsbyrå, som grundades år 2002 i Stockholm syd, Rättvisefrågan i Haninge SIOS.s som Huvudman

 • 8

  feb

  London resan till British museum

  Assyriska Kvinnoförbundet besöker utställningen om Ashurbanipal på British museum. Den 1-3 februari 2019 åkte Assyriska kvinnoförbundet med 27 st medlemmar från olika städer i Sverige till London för att titta på en utställning som heter ”I am Ashurbanipal king of the world, king of Assyria”. En fantastisk utställning med föremål som har samlats från hela världen och ställdes ut på British museum. Det kom även assyrier från Holland, Belgien, Frankrike för att titta på utställningen.

 • 5

  feb

  Naum Faik

  VI BEHÖVER DIG!

 • 3

  feb

  Hedra minnet av Naum Faik med öppet panel debbat: ADO, AKF

  AKF blev inbjuden av Assyriska Demokratiska Organisationen för hedra minnet av den assyriska författaren och nationalhjälten Naum Faik.

 • 27

  jan

  ”NEVER AGAIN FOR ANYONA”

  Förintelsen (och SEYFO) är det värsta exemplen på vad extrem nationalism och populism kan leda till. Idag är det 73 år sedan befrielsen av förintelselägren Auschwitz. Vi kommer ihåg alla offren.

 • 9

  jan

  Inner Wheel vill veta mer om Assyriska Kvinnoförbundet

  Inner Wheel är ett kvinnligt nätverk över hela värden. De verkar för vänskap, hjälpsamhet och ökad internationell förståelse. Inner Wheel träffas regelbundet under utvecklande och stimulerande former. De har ca 3900 medlemmar i 92 klubbar runt om i hela landet. Den första klubben bildades i England 1924. Nu finns de i 100 länder

 • 12

  dec

  Aktivitetsmässa för asylsökande

  AKTIVITETSMÄSSA FÖR ASYLSÖKANDE Många av de som är TIA-anordnare har ställt ut på en mässa den 12 december 2018 och berättat om sina aktiviteter för asylsökande och andra. Detta skedde på ABF huset på Vårby gård. Vi var där med några av våra deltagare som fick gå runt till de olika borden och prata med utställare och fika tillsammans.

 • 2

  dec

  Kultur och Hantverksfestival

  SIOS:s Kvinnokommittén anordnade en aktivitet, Kultur och Hantverksfestival. Till denna aktivitet var alla Invandrar kvinnoorganisationerna inbjudna, bland annat Assyrisk Kvinnoförbundet var med på plats.

 • 30

  nov

  AKF:s Asyl-projektet når målet!

  AKF-Asyl projektet rullar framåt så som förväntat och en ökning av deltagare. Deltagare/studenter är väldigt glada över undervisningen dem får. Arsan Arsan som är ansvarig lärare är en kompetent lärare som är uppskattad av deltagarna.

 • 17

  nov

  Föreläsning av Robert Hannah, Politik och Potatisskallen

  Robert Hannah, Svenskassyrisk riksdagsman och invald i liberalernas partistyrelse, bjöds in av AKF, AKC och Inanna föreningen, för att ha en föreläsning. Under föreläsningen pratade han om sin nyutkomna roman, “Potatisskallen” och syftet med hans verk. Robert Hannah berättar om tre svenskfödda ungdomar med utländsk bakgrund. Huvudkaraktärerna är assyrier. Boken handlar om kulturkrock och hur det är att växa upp med en ständig känsla av utanförskap. Boken bygger på hans erfarenheter från politiken, men framför allt från hans egen uppväxt I förorten Tynnered, “lilla Södertälje” i Göteborg. Enligt honom beskrivs boken vara en berättelse om ett annat Sverige där helt andra regler gäller - ett parallellt samhälle med hedersvåld och utanförskap.

 • 15

  nov

  Asylsökande i Sverige - Lärdom från en panelundersökning

  Delmi hade en konferens om asylsökande i Sverige -Lärdom från en panelundersökning. Nursel Awrohum och Zekiye Cansu deltog i konferensen som var mycket intressant . En asylsökandes tillvaro är präglad av risker, osäkerhet, knappa resurser och social exkludering. Nästan 10 % av befolkningen i Sverige har varit asylsökande själv eller nära anhörig till en som har gjort det. Undersökningen som gjordes var grundat på 1700 tillfrågade av dem var det 1245 som intervjuades. 244 var med till slutet. Oftast var det kvinnor och icke arabistalande som föll bort.

 • 20

  okt

  GRATTIS ASSYRISKA KULTURHUSET I GÖTEBORG

  AKF var på Assyriska kulturhusets 30-års firande i Göteborg och ville stort gratulera föreningen för alla dessa år. AKF planerade att ha sitt styrelsemöte under den tiden i Göteborg samt vi planerade också att ha en föreläsning i samarbete med föreningen av Adad Baranto som är överläkare i ortopedi och ryggkirurgi. Det var en väldigt intressant och välbesökt föreläsning. Adad arbetar på Sahlgrenska sjukhuset och har även eget sjukhus. Där fick vi också möjlighet att träffa många kvinnor och värvade många nya medlemmar. På kvällen var det fest och firandet fortsatte kvällen lång. AKFs ordförande höll tal och gratulerade föreningen. Tack Assyriska kulturhuset för allt ni gör för alla medlemmar och önskar er all lycka och framgång i framtiden. Nursel Awrohum AKf ordförande

 • 1

  okt

  AKF- ASYLPROJEKT

  AKF har blivit beviljade projekt medel från Länsstyrelsen för att bedriva ett asyl projekt där asylsökande får meningsfull sysselsättning under asyltiden. Det påskyndar också framtida etablering i samhället och arbetslivet för de som beviljas uppehållstillstånd.

 • 29

  aug

  Invigning av läslandet i Lina Hage i Södertälje

  Den 29 augusti bjöds AKF till invigningen av Läslandet för LFI(Läsa för integration)som ligger i Lina Hage i Södertälje. Självaste demokrati och kulturminister Alice Bah Kuhnke var på plats och invigde Läsfrämjande institutet och läslandet som ger barn ordets makt och en arena att agera på

 • 28

  aug

  Träff med Jonas Sjöstedt (V) om Seyfo frågan

  Vänster partiets ledare Jonas Sjöstedt var i Södertälje och träffade representanter från Assyriska/Syrianska och Armenska organisationer för att diskutera hur vi går vidare med Folkmordsfrågan? Från AKF deltog Nursel Awrohum och Samira Gergeo.

 • 27

  aug

  Är du Asylsökande och vill lära dig svneska kom till Assyriska föreningen i Södertälje

  VÄLKOMNA TILL AKF- ASYLPROJEKT Kom och träna svenska Hos oss lär du dig vardagssvenska, samhällsinformation, om hälsa och arbetsmarknad.

 • 27

  jun

  Kom och lyssna på assyriska kvinnor i Almedalen på Gotland om

  Assyriska kvinnors dubbla utsatthet i krigets Syrien Hot, våld, kidnappningar, bortgiften och våldtäkter är några av övergreppen mot assyriska kvinnor i krigets Syrien. Barn och kvinnor är mest utsatta, dels för att de är kvinnor och flickor dels för att de tillhör en etnisk och religiös minoritet. Assyriska kvinnors dubbla utsatthet är i fokus för två seminarier i Almedalen på Gotland i den 1 och 2 juli.

 • 8

  jun

  MARGOT WALLSTRÖMS BESÖK I SÖDERTÄLJE DEN 7 JUNI 2018

  Margot Wallström besökte Södertälje efter Stefan Löfvens olyckliga uttalande om folkmordet Seyfo den 1 maj 2018. Södertälje kommunstyrelsens ordförande Boel Godner bjöd in Margot Wallström för att träffa representanter från olika organisationer och kyrkor för Assyrier/Syrianer, Kaldéer och Armenier.

 • 31

  maj

  Föreläsning av Anna Melle

  Senaste boken handlar om en assyrisk kvinnas livsöde Bokens handlar om hundraåriga armenisk/assyriska Merame och hennes mor Lusiye, som överlevde massakern 1915 och såldes som slav tolv år gammal till en äldre muslimsk man. Den nu hundraåriga kvinnan, Merame, som härstammar från området mellan floderna Eufrat och Tigris, tvingas lämna sitt hemland och bosätta sig i ett för henne främmande land, i Sverige. Boken skildrar även det assyriska folkets öde. Ett urfolk som har levt i Mellanöstern i mer än två tusen år i avsaknad av mänskliga rättigheter och utan eget land. Ett folk som upplevt folkmord och blivit förföljda och utsatta för övergrepp och förtryck fram till i dag.

 • 28

  mar

  AKFs årsmöte 2018

  ASSYRISKA KVINNOFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE 24 MARS 2018 Assyriska kvinnoförbundet höll sitt årliga årsmöte, som var ett mellanårs informationsmöte, i Norrköping den 24 mars 2018. Till mötet kom närmare 40 medlemmar från olika delar av Sverige. Bland annat kom mötesdelegaterna från Göteborg, Linköping, Södertälje, Botkyrka och Norrköping. Ordförande öppnade mötet och sedan valdes Elisabeth Kavakcioglu till mötes ordförande och som mötes sekreterare valdes Sonya Aho.

 • 18

  mar

  Mat och kulturfestival med SIOS

  Assyriska kvinnoförbundet hade mat och kulturfestival i Stockholm tillsammans med 17 andra invandrarorganisationer. det bjöds på dans och mycket god mat från olika delar av värden. Festivalen var välbesökt och våra barn från Assyriska kulturföreningen i Botkyrka ställde upp med dans.

 • 8

  mar

  AKF ÖNSKAR ALLA KVINNOR, STORT GRATTIS PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

  Sammanfattning på min föreläsning om Internationella Kvinnodagen. ABF Botkyrka-Salen tillsammans med flera föreningar och andra organisationer firade Internationella kvinnodagen i år i Assyrien Kultercenter Botkyrka

 • 12

  nov

  Föreläsning av Hubert Roslund om SEYFO

  Hubert Roslund:   SEYFO, folkmordet på kristna i Turkiet för 100 år sedan och andra förföljelser av kristna där  - med några tillägg av min farmor och mig själv   Föredrag på Assyriska kvinnoförbundets möte 2017-11-12

 • 1

  nov

  Besök hos Mesopotamien kulturcenter i Linköping

  Efter AKF styrelsen mötet träffade vi flera kvinnliga medlemmar i Mesopotamien kulturcenter i Linköping. Det började med det efterlängtade besöket tillsammans med föreningen kvinnliga medlemmar.

 • 25

  okt

  AKC 20-års jubileum

  ASSYRIEN KULTURCENTER FÖRENINGENS 20-ÅRS JUBILEUM Nursel heter jag och är ordförande för Assyriska kvinnoförbundet AKF. För Assyriska kvinnoförbundets vägnar önskar jag ett stort grattis till Assyrien kulturcenter föreningens 20-års firande och jubileum.

 • 9

  okt

  Assyreina fyller 50-år i Sverige

  AKF vill gratulera till Assyriska folkets 50-år firandet i Sverige. Assyriska föreningen i Södertälje firade 50-årsdagen av vårt folk i Sverige. Det firades med en nostalgisk fest med flera sångare som Hanna Shabo, Tommy Körberg, Ninib Ablahad Lahdo och Aboud Zazi.

 • 1

  okt

  Inbjudan till Manifestation av Syrianska Arameiska Föreningen i Botkyrka

  Assyriska Kvinnoförbundet deltog i demonstrationen som anordnades av Syrianska Arameiska Föreningen.

 • 7

  sep

  Assyriska kvinnoförbundet i turkiskmedia

  Bin yıllardan beri kendilerinin olan malları iade edilene kadar meydanlara çıkacaklarını, konuyu uluslararası toplum, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gündemine getireceklerini söylüyorlar.

 • 10

  jun

  Möte i Örebro

  Idag, 10/06/17 har vi, Assyriska kvinnoförbundet haft en fin upplevelse då vi åkte till Örebro Assyriska Ungdomsföreningen.

 • 31

  maj

  Morsdag

  Idag när vi firar Morsdag så kan man ge mammor blommor, presenter, bjuda ut på middag mm. Dagen uppmärksammades i Sverige år 1919, men den har sitt ursprung i USA och fredsrörelsen under det amerikanska inbördeskriget.

 • 17

  maj

  Berätta din livshistoria

  Se hit alla starka assyriska kvinnor! Din eller i din närhet annan kvinnas livshistoria är viktig att dokumentera för framtida generationer. Därför planerar Assyriska kvinnoförbundet, AKF, att ge ut en bok om assyriska kvinnors livshistoria.

 • 15

  maj

  Möte i Eskilstuna

  Idag, 13/05/17 har vi, Assyriska kvinnoförbundet haft en fin upplevelse då vi åkte till Eskilstunas Assyriska förening.

 • 7

  maj

  Föreläsning av överläkaren Dr. Fuad Celebioglu

  Föreläsning om bröstcancer av Fuad Celebioglu Assyriska föreningens kvinnosektion i Södertälje i samarbete med AKF ordnade en föreläsning av överläkaren Fuad Celebioglu. Han jobbar som kirurg på Södersjukhuset. Det var ca 70 personer som deltog på föreläsningen och det var både män och kvinnor. Föreläsningen var väldigt givande och uppskattad. Deltagarna som närvarade hade många frågor och funderingar som ställdes till Dr. Fuad.

 • 12

  apr

  Assyriska Bistånd och Utvecklingsfonden invigde sin mediciniska klinik i Kamishly

  Assyriska Bistånd och Utvecklingsfonden utvidgade och utvecklade sin mediciniska klinik i staden Kamishly. Med denna utvidgning fick kliniken utökad kapacitet och har nu möjlighet att fungera som ett sjukhus och ge alla former av vård.

 • 7

  apr

  Terrordåd

  Sverige har drabbats av ett terrordåd i hjärtat av Stockholm

 • 7

  apr

  AKITO 6767

  Det assyriska nyårfirandet med solsken och härlig april väder. Aktiviteter fortsatte under hela söndag både för barn och vuxna för att fira in det nya assyriska året 6767

 • 4

  apr

  FAMILJEFEST I VÅRSOLEN LOCKADE STOR PUBLIK TILL AKITU

  Assyriska kvinnoförbundet, Assyriska riksförbundet och Assyriska ungdomsförbundet tillsammans med Södertälje föreningen anordnade ett oförglömligt nyårsfirande av Akitu som lockade både stora och små

 • 13

  mar

  Assyriska kvinnoförbundets årsmöte 2017

  ASSYRISKA KVINNOFÖRBUNDETS (AKF) ÅRSMÖTE ÅR 2017 Assyriska kvinnoförbundet hade sitt årliga årsmöte i Finlands färja Wiking Line den 10-11 mars 2017. Mötet varade mellan kl 14.30- 17.30. Till mötesordförande valdes Sonya Aho och sekreterare Lilyana Mutlu som ledde oss genom hela dagordningen. Vi hade 26 kvinnor med oss, varav 23 var röstberättigade. Kvinnorna från olika delar i Sverige från Stockholm, Botkyrka, Södertälje, Norrköping, Linköping, Jönköping och Göteborg. När styrelsen gick igenom verksamhetsberättelen och den ekonomiska redovisningen gavs gamla styrelsen ansvarsfrihet. Sedan var det dags för valberedningen att presenterade sitt förslag på den ny styrelse. En sluten omröstning om viceordförande posten begärdes och verkställdes.

 • 20

  okt

  DEN ASSYRISKA EUROPAKONFEDERATIONENS ORDFÖRANDE ATTIYA GAMRI

  Attiya Gamri, en tidigare medlem av ett regional nederländskt parlament, har blivit vald till ordförande för det Assyriska Europeiska Förbundet för en treårsperiod i Göteborg, Sverige. Assyriska kvinnoförbundet AKF i Sverige vill gratulera Attiya Gamri och önskar henne all lycka med sitt uppdrag som konfederationsordförande. Vi önskar ett gott samarbete kring assyriernas situation både i hemländerna och i exil.

 • 19

  okt

  Assyrian Confederation of Europe

  Organisation Assyrian Confederation of Europe (ACE) grundades 22 April 2016 av Assyriska riksförbunden i Belgien, Tyskland och Sverige. 8-9 Oktober var det dags för det första konventet som hölls i Göteborg. AKF deltog med två representanter, Linda Aydin och Songul Seffo

 • 4

  okt

  European Parliament Conference Addresses Plight of Assyrian Women

  On 29 September 2016, the Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO) in collaboration with the Assyrian Women’s Federation of Sweden, held a conference entitled ‘Vulnerability and Empowerment of Women and Children in Armed Conflict‘ at the European Parliament in Brussels. The event was hosted by Kati Piri MEP (S&D, Netherlands) and also attended by Bodil Valero MEP (Greens, Sweden). The conference, which brought together representatives of Assyrian women from Sweden, Belgium, Turkey, the Netherlands, Syria, Iraq and Germany, discussed the multiple challenge faced by Assyrian women and children in conflict zones and highlighted the urgent need for international action to end their suffering.

 • 3

  okt

  Conference Declaration

  Vulnerability and Empowerment of Women and Children in Armed Conflict International Assyrian Women’s Conference 29 September 2016 | 10:00 to 13:00 European Parliament, Brussels | Room ASP-1E1

 • 15

  sep

  Brysselkonferens

  Internationell konferens i EU parlamentet om Assyriska kvinnors dubbla utsatthet i krigets Syrien Rapporter från hemländerna om hot, våld, kidnappningar, bortgiften och våldtäkter mot släktingar och bekanta har blivit vardag för många assyrier i Sverige. Mest utsatta är kvinnor och barn, dels för att de är kvinnor och flickor dels för att de tillhör en etnisk och religiös minoritet. Assyriska kvinnors dubbla utsatthet är i fokus för en internationell konferens i EU parlamentet den 29 september i år.

 • 20

  aug

  Assyrisk sommarfestival

  Assyrisk sommarfestival med mat, dans, teater och kulturuppvisning Hela stora torget i Södertälje centrum förvandlades under lördagen den 20:e augusti till en stor assyrisk sommarfestival. Assyriska förbunden ville offentliggöra det som våra föreningar gör till allmänheten. Det var Assyriska riksförbundet, Assyriska kvinnoförbundet och Assyriska ungdomsförbundet som i samarbete anordnade festivalen.

 • 27

  jun

  Dokumentation av Kloten lägret i Örebro

  Assyriska Kvinnoförbundets läger i Örebro 17-19 juni 2016 Bokskriveri och kvinnohistoria, mat, motion och stress samt mänskliga rättigheter var några av de teman som var uppe till diskussion under veckosluts lägret i Örebro den 17-19 juni. Ett 30-tal kvinnor från lokalföreningar runt om i landet deltog i det tre dagar långa lägret på Klotets kursgård

 • 27

  jun

  Föreläsning av Zahra Ousi om hälsa

  VAD ÄR STRESS? I teknikens värld så pratar men om något som deformerar kroppen, dvs. förstör kroppen. I medicinens och biologins värld så handlar det om hur en människa klarar av alla påverkningar och påfrestningar i kroppen; fysiska-, psykiska- och sociala påfrestningar. Alla påfrestningar i livet leder till stress, viktigt är att veta att det är naturligt.

 • 25

  jun

  Barnuppfostran då och nu

  Tiden då när vi var små var det viktigt att föräldrarna inte skämde bort barnen, inte ens när det handlade om spädbarn. Spädbarnen kunde ligga i vaggan hela dagarna. En sträng uppfostran var en bra uppfostran, det skulle vara system och struktur. Föräldrarna var ute på fälten far och morföräldrar oftast tog hand om barnen. Det var skamligt av papporna att krama och pussa på sina barn framför sina egna föräldrar. Det lades stor vikt vid att barn uppförde sig ordentligt. Många såg fysisk bestraffning eller i alla fall hot om fysisk bestraffning som en naturlig del av barnuppfostran. Det var också väldigt naturligt att barn skulle hjälpa till i hemsysslor och lära sig ett yrke vid 7-8 årsålder. De kunde vara lärlingar hos någon som hade eget företag som tex skräddare, frisör, plåtslagare eller annat. Aga var väldigt vanligt på den tiden. Inte bara av föräldrarna även lärare, präster, nära släkt kunde slå barnen.

 • 15

  maj

  AKFs SIOS-projekt redovisning ”Agera tillsammans nu”

  Assyriska Kvinnoförbundets projektredovisning våren 2016 Bakgrund Det är nu tre år sedan SIOS startade projektet “Agera tillsammans nu”, vars syfte är att synliggöra etniska organisationernas roll och förutsättningar i arbete mot rasism och andra formen av intolerans. Målet är att etablera samverkan och dialog mellan etniska organisationer och andra organisationer och aktörer för att främja gemensamma insatser mot rasism och andra former av intolerans Assyriska Kvinnoförbundet är en av organisationerna som medverkar i projektarbetet.

 • 14

  apr

  Turkisk utpressning stoppade utställning

  SVERIGE Påtryckning från Turkiska kvinnoförbundet ledde till att information om det assyriska folkmordet stoppades från en utställning i Malmö om kvinnor och krig. Förra hösten planerade och förberedde Assyriska kvinnoförbundet (AKF) tre olika event som handlade om kvinnor i krig. Eventen arrangerades av kvinnokommittén inom SIOS (Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige) i samarbete med åtta medlemsorganisationer, däribland AKF. Temat var "Kriget och de bortglömda kvinnorna". Det första eventet ägde rum i ABF-huset i Stockholm den 15 november.

 • 3

  apr

  AKITU ASSYRISKA NYÅRET 6766

  För tredje året i rad arrangerar Assyriska förbunden ARS, AKF och AUF tillsamana med assyriskaföreningen i Södertälje ett större firande av Akitu år 6766. Enligt assyrisk mytologi är dagen då livet, men också kärlekens gudinna Ishtar som också kallas Inanna hämtar hem sin kärlek Tammoz från dödsriket och väcker honom till liv igen. Så som allt annat som vaknar till liv med vårens ankomst.

 • 21

  mar

  Bokrecention:Välskrivet om kvinnor i en patriarkal värld

  BÖCKER Anna Melle har skrivit en fantastiskt bra bok om kvinnans utsatthet i en patriarkal värld, skriver Nursel Awrohum i sin recension. Boken belyser olika problem i ett patriarkalt samhälle och dess maktstrukturer. Författaren återger och skildrar en familjestruktur som jag, och många med mig, känner igen. Själv levde jag mina första elva levnadsår i samma struktur i sydöstra Turkiet, Midyat. Författaren återger på ett genuint och i det närmaste självupplevt sätt hur kvinnorna vid graviditet nästan alltid önskade söner. Mestadels för att behaga männen. Männen i sin tur uppvisade stolthet när de fick en son medan flickor bar med sig någon sorts skam. Tanken var att sönerna skulle ta efter sina föräldrar varför de därmed också var mer av en "garanti och pension" för föräldrarna. I konsekvens härmed var det bara pojkarna som ärvde föräldrarna. Döttrarna stod således helt arvlösa.

 • 21

  mar

  Assyriska ungdomsförbundet hade årsmöte 19 mars 2016

  AKF gratulerar Katrin Genc och önskar hela styrelsen lycka till för det nya och viktiga uppdraget med ungdomar i föreningar ut i hela landet

 • 19

  mar

  ASSYRISKA KVINNOFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE 19 MARS 2016

  AKF har haft sitt styrelsemöte och sedan årsmötet i Inanna Familjeföreningen i Norsborg den 19 mars 2016. Inanna Familjeföreningens varma välkomnande uppfyllde oss med energi och entusiast. Till mötes ordförande valdes Aygul Aho och till sekreterare Hulya Sinemli Gursac. Till mötet anslöt sig ca 30 deltagare från olika föreningar i Sverige. Mötet flöt på med en jätte trevlig stämning och mycket god mat som Inanna föreningen ordnade. Vi tackar IFF så mycket.

 • 10

  mar

  TVÅSPRÅKIGT LÄRANDE

  Jag vill lyfta fram vikten av modersmålet i lärande processen. Jag hör ofta föräldrar som har sin konversation med sina barn på svenska och tänker då att de begränsar barnens tvåspråkiga inlärning? Varför hämmar föräldrarna sina barns språkutveckling och deras tillgång till flera levande språk? Barn har kapacitet att lära sig flera språk samtidigt. Modersmålet är så mycket mer än ett språk, det är också en del i självkänslan, ens identitet och omvärldsuppfattning. Vi talar om den faktiska möjligheten för barnen att bli ”dubbelt kulturkompetenta”. Två språkiga barn som möts med respekt i samhället och i skolan för deras språk och kultur når bäst resultat i skolan. Det är viktigt att barn får känna stolthet över sin kulturella bakgrund. Det är bästa jordmånen för elever att nå kunskap och bli engagerade medborgare.

 • 25

  feb

  Rinyo Certifikat till AKF

  Assyriska kvinnoförbundet har blivit Silver sponsor till ett projekt som heter Rinyo och jobbar med assyriskspråkutveckling. de tillverkar barnböcker, barn sånger mm

 • 6

  feb

  SIOS kvinnokonferens i Göteborg 6/2 2016

  Assyriska Kvinnoförbundet deltog i utställningen och mötet, här är lite bilder från detta. Sejde Garis berättade om vårt folk och det var jätte intressant, många lyssnade och ville veta mer. Det var roligt att en del tog med sig böcker om Seyfo som AUF har gjort. Det var en lyckad dag !

 • 15

  nov

  KRIGET OCH DE BORTGLÖMDA KVINNORNA

  Ett projekt i samarbete med Kvinno- SIOS som är paraply organisation för invandrarkvinnoorganisationer. Temat för dagen var ”Kriget och de glömda kvinnorna” Alla som deltog var: Assyriska kvinnoförbundet, Kinesiska kvinnoföreningen, Italienska förbundet, Polska riksförbundet, Serbiska kvinnoorganisationen, Eritreanska förbundet, Ryska förbundet.

 • 1

  nov

  Hedersutmärkelse 2015

  Bevittnar ett inbördeskrig i Syrien sedan 2011, värd över 4 miljoner av alla religioner och etniska grupper har flytt till grannländerna inklusive nästan 2 miljoner kan vara i Turkiet (unhcr.org). Många fortsätter till andra länder, inklusive de inom Europa.

 • 31

  okt

  Assyriska kvinnoförbundets veckoslutskonferens om Migration och flyktingfrågan

  Assyriska kvinnoförbundets har haft en konferens som handlade om Migration och flyktingfrågan som är väldigt aktuella just nu. Syrien som töms på sin ursprungsbefolkning som är assyrier. Miljontals har flytt till grannländer och tusentals flyr till Europa och Europas gränser. Hur går det för de som är kvar i området och vad händer med de som tillfångatas av IS och IS framfart? Vad är det flyktingarna går genom på färden hit och vad händer med flyktingarna under asylutredningen? Vilket trauma går de genom? Det är några av frågorna som våra föreläsare kommer att belysa under lördagen den 31 oktober.

 • 30

  okt

  Veckoslutskurs i Norrköping 30 okt - 1 nov 2015

  Assyriska kvinnoförbundets veckoslutskonferens i Norrköping den 30 okt- 1 nov 2015 Assyriska kvinnoförbundets har haft en konferens som handlade om Migration och flyktingfrågan som är väldigt aktuella just nu.

 • 25

  sep

  AKF styrelsen deltog i kyrkoinvigningen i Göteborg 19-20 september

  Assyriska kvinnoförbundet passade på att lägga sitt styrelsemöte i Göteborg under samma helg som kyrkan skulle invigas. När vi var klara med vårt möte på lördagen åkte vi till kyrkan där det hölls ett vigningsceremoni för Diakoner som var väldigt fint.

 • 31

  aug

  Martyrernas dag den 6 augusti 2015

  Martyrernas dag anordnades av ordningskommittén för Martyrernas minnesdag. Vi från Assyriska kvinnoförbundet (AKF) bjöds in att delta tillsammans med flera andra organisationer. Assyriska riksförbundet (ARS), Assyriska ungdomsförbundet (AUF), Krisdemokraterna i Stockholm och Botkyrka, Folkpartiet i Södertälje, Miljöpartiet i Stockholm, Vänsterpartiet och Assyrian Genocide institut höll tal om just det assyriska folkets situation i världen med fokus på det som råder i Mellanöstern där assyrierna fördrivs från sina hemländer. Utöver tal framfördes även dikter och sång.

 • 15

  jul

  Artikel i Hujådå pappertidning

  Assyriska Kvinnoförbundet, AKF Samlar svensk-assyriska tjejer och kvinnor för arbete på riksnivå.

 • 18

  jun

  Konstutställning av Samira Iliya

  I samband med föreläsningen den 25 april kunde man se en konstutställning av Samira Iliya som fick i uppdrag av Assyriska Kvinnoförbundet att måla några tavlor med Seyfo motiv.

 • 12

  jun

  Seyfo då och nu - 100 år av förföljelser

  AKF bjöd in Dr.Gabriele Yonan forskare i Mellanösterns modern historia och specialist på assyrisk historia. Hon åkte från Berlin i Tyskland för att delta i manifestationen. Innan vi hämtade Gabriele hann vi med att demonstrera på Södertäljes Politiker torget och lyssnade på tal av olika beslutsfattare och politiker.

 • 17

  maj

  Besök av organisationen Zowaa

  På vårt senaste styrelsemöte i Assyriska Föreningen i Södertälje den 14 maj så besöktes vi av organisationen Zowaa. De berättade om sitt och organisationens dagliga arbete.

 • 8

  nov

  Veckoslutskurs i Marieborg i Norrköping 7-9 november 2014

  7-9 november 2014 anordnade AKF en veckoslutskurs i Marieborg i Norrköping Med temat Assyriska kvinnans situation i Mellanöstern.

 • 16

  aug

 • 4

  maj

  Veckoslutskurs i Bockaberg 1-3 maj 2014

  Assyriska Kvinnoförbundet anordnade en veckoslutskurs i Bockaberg 1-3 maj 2014.